Aktuális

Jogszabályt hoztak a Mekk Mesterek ellen

Szeptembertől nem kell tartani a kontár villany- és vízvezeték szerelőktől, ugyanis mostantól törvény kötelezi őket, hogy biztosítással rendelkezzenek. Az új jogszabály azt is előírja, hogy csak szakképesítéssel és kellő gyakorlattal rendelkező szakemberek vállalhatnak munkát.

Legalább egymillió forint értékű biztosítással kell rendelkezniük a villanyszerelőknek és a vízvezeték-szerelőknek egy szeptember elsején hatályba lépő kormányrendelet szerint. Ez annyit tesz, hogy a szakember biztosítója ekkora összegig állja a félbehagyott vagy elrontott munkákkal okozott károkat.

“Rendszeresen találkozunk szakemberek által okozott hibákból eredő kárigény érvényesítésére vonatkozó kérelemmel, azonban ezek a legtöbb esetben nem számítanak lakásbiztosítási káreseménynek. Az új szabályozás ezen a területen nagyobb biztonságot jelent nemcsak a cégek, de az egyéni szakemberek szolgáltatásit igénybe vevő lakosságnak is” – írja közleményben Agenta-Consulting.

A jogszabály nemcsak a biztosítást teszi kötelezővé, hanem a szakembereknek rendelkezniük kell megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel, továbbá nyilatkozatban kell vállalniuk, hogy megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek az általuk alkalmazott technológia.

Miután hatszázezer munkavállaló hagyta el az országot az elmúlt években, köztük jól képzett vízvezeték- és villanyszerelők, a jogszabályváltozás szűrőként szolgálhat a felhígult szakmákban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top