Aktuális

Kórházakat evakuálnak Frankfurtban egy világháborús bomba miatt

Egy 1,4 tonnás második világháborús bomba miatt kell kiüríteni rengeteg lakóházat és két kórházat Frankfurtban, nagyjából 70 ezer embernek kell elhagynia ideiglenesen a lakóhelyét. Németország üzleti központjában a világháború óta nem kellett ennyi embert egyszerre evakuálni.

Szombaton kezdték meg az épületek kiürítését Frankfurtban, miután egy a második világháborúból megmaradt, 1,4 tonnás bombát találtak a város azon részén, ahol sok jómódú bankár is él. Összesen 60-70 ezer lakost, és ezen belül a közeli két kórházból több mint száz fekvőbeteget kellett azonnal evakuálni, köztük a koraszülött babákat és az intenzív osztályokon fekvő ápoltakat is másik egészségügyi intézményekbe szállították – írja a Reuters.

A most megtalált, HC 4000-es jelzésű bombáról azt feltételezik, hogy azt még a brit királyi légierő dobta a városra. Ha felrobbanna, akkor Frankfurtnak egy teljes negyedét képes lenne lerombolni.

Egy ilyen bomba esetén kötelező 1,5 kilométeres sugarú körben evakuálni a területet, ami ez esetben most nem csak a két kórházat és lakóépületeket, de rendőrkapitányságokat és Németország 70 milliárd dollár értékű aranytartalékát őrző központi bankját is érinti. Utakat, közlekedési csomópontokat, metróállomásokat zárnak le a városban.

Rendben zajlik a kórházak kiürítése
Rendben zajlik a kórházak kiürítése

Vasárnap reggel 8-ig minden érintettnek el kell hagynia az épületeket, a rendőrség be fog csöngetni a lakásokba, és hőérzékelő kamerákkal felszerelt helikopterekkel is fogják ellenőrizni, hogy mindenki elhagyta-e az otthonát.

A nagy felhajtás a bomba miatt teljesen jogos: Németországban évente több mint kétezer tonna még nem hatástalanított világháborús bombát és fegyvereket ásnak elő, sokszor lakóépületek alól. Legutóbb júliusban egy óvodában bukkantak rá a pedagógusok a játékok között egy még fel nem robbant bombára. 

Szakértők szerint a második világháborúban a brit és az amerikai gépek összesen másfél millió tonnányi bombával tatarozták Németországot, és nagyjából a 15 százalékuk nem robbant fel. A második világháborús bombák többsége úgy hat méter mélyen fekszik épületek, utak alatt az országban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top