Aktuális

8-as erősségű földrengés volt Mexikónál, cunami jöhet

Erős földrengés volt Mexikó déli részénél csütörtökön éjjel, de lehet rosszabb is a földrengésnél. Elképzelhető, hogy nagy területre kiterjedő, veszélyes cunamira vonatkozó riadót fognak elrendelni.

 8-as erősségű földrengés volt Mexikó déli részénél az éjjel, a Csendes-óceánban. A rengés olyan erős volt, hogy a mintegy ezer kilométerre lévő fővárosban is megrázkódtak az épületek, a lakosok ijedtükben kifutottak az utcára – jelentették hírügynökségek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés középpontja 123 kilométerre délnyugatra volt a tengerparti Pijijiapan várostól, 33 kilométeres mélységben. A rengés közép-európai idő szerint péntek reggel 6 óra 49 perckor (helyi idő szerint éjfél előtt 11 perccel) történt.

A Csendes-óceáni Cunamijelző Központ közölte: elképzelhető, hogy nagy területre kiterjedő, veszélyes cunamira vonatkozó riadót fognak elrendelni. A közép-amerikai országok és Mexikó csendes-óceáni partszakaszairól van szó, az Egyesült Államok nyugati partját már nem vették bele a potenciálisan veszélyeztetett területek felsorolásába.

A kínai földrengéstani intézet 8,2-esnek mérte a földmozgást, 20 kilométeres mélységben.
A mexikói polgári védelmi szolgálat közölte, hogy 1985 óta nem mértek ilyen erős földrengést az országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top