Aktuális

Nézz be az iskolába, melynek minden diákja a fellegekben jár

Elképzelni sem tudom, milyen szuper középiskolai emlékekkel a tarsolyában rugaszkodik neki a nagybetűs életnek egy olyan diák, aki ebbe az őrülten menő suliba jár.

Van egy iskola New Yorkban, ahova nemcsak a repülés iránt érdeklődő gyerekek látogatnának el örömmel, hanem még a felnőttek is elégedetten csettintenének, ha körbejárnák az épületet. Nincs is ezen mit csodálkozni, ha belegondolunk, hogy a képen látható fiatalember például éppen a tanterme előtt ül.

A Légiforgalmi és Műszaki Szakközépiskola diákjai a tanórákat egy igazi repülőgéphangárban töltik, ahol valódi repülőgépekkel dolgoznak. Ugyanazokat a tantárgyakat tanulják ők, mint az ország többi középiskolájának diákjai, csak van mellette egy kis földi irányítás, meg például repülőgép-hajtómű ismeretek. A New York állambeli intézményben az 1930-as évek óta folyik a képzés, és innen kerül ki az ország legtöbb repülőgép-szerelője. Négy vagy öt évig tart az itteni erősen gykorlatorientált képzés – a suli hangárjában összesen 17 repülőgép parkol, azok minden négyzetcentiméterét jól ismerik a diákok, mire elvégzik az iskolát.

Hatalmas a repülőgép-szerelő felelőssége – mondja a Great Big Story-nak Martin Sienczuk, az iskola egyik tanulója. – Meg kell bizonyosodnom arról, hogy minden egyes csavar a helyén van, és biztonságos a repülés a géppel. Az aláírásunkkal nyomatékosítjuk azt, hogy egy repülő műszakilag készen áll az indulásra. Ez az aláírás aranyat ér. És szuper érzés látni, ahogy felszáll a gép, amit én raktam össze.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top