Aktuális

Annyira drága lesz a nejlonzacskó, hogy végleg eltűnhet a boltokból

Egy frissen benyújtott törvénymódosítás szerint a környezetvédelmi termékdíjas rendszerben komoly változások jönnek. Ezek közül az egyik, hogy növelik a műanyag zacskókra kivetett terhet, így a nejlonszatyor eltűnhet a boltokból.

Változások jönnek a környezetvédelmi termékdíjas rendszerben 2018-tól egy a parlamentnek benyújtott törvénymódosítás szerint. Az újdonságokról az RSM Hungary Zrt. munkatársa nyilatkozott a Zoom.hu-nak, az adószakértő kiemelte, hogy a reklámpapírra és a műanyag zacskókra kivetett teher növekedni fog, az elektromos autókra vonatkozó díjszabás viszont enyhül.

A törvényjavaslat a jelenlegi 85 forintról 114 forintra emeli a reklámhordozó papírokra kilogrammonként kivetett termékdíjat, amelyet a szennyezőnek (vagyis a reklámozónak, forgalmazónak) kell megfizetnie. Egyedül akkor nem terheli termékdíj például a szórólapokat, reklámújságokat, ha azokat egy közhasznú szervezet, állami (kormány) vagy önkormányzati szerv adja ki. 

A bolti nejlonzacskók azonban a rájuk kivetett termékdíj miatt jelentősen megdrágulnak: a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emelné a javaslat az adót, ami alól kivételt képeznek az extra vékony zacskók. A cél a műanyag zacskók száműzése a kereskedelemből, ugyanakkor az extra vékonyakat higiéniai megfontolásokból megtartanák.

Az új javaslat ezzel szemben enyhítene az elektromos autókra kivetett terhen, az érintett gépjárművek termékdíjköteles alkatrészeire csak a díj 50 százalékát kell majd befizetni 2018-tól, míg hibrid gépjárművek alkatrészeire 30 százalékkal kisebb környezetvédelmi adót kell fizetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top