Aktuális

Elpusztult Gypsy, a fogságban tartott legidősebb orangután

A nőstény orangután 62 évet élt.

Gypsy többször került a hírekbe, többek között akkor, amikor békét teremtett két háborúzó majom között, vagy amikor saját maga vette be gyógyszerét.

A 62 éves borneói orangután 1958-ban, a tokiói Tama állatkert megnyitásának évében került Borneóról az intézménybe, ahol nem sokkal később négy utódnak adott életet. A Japánban nevelt 33 borneói orangutánból 16 Gypsy rokonságába tartozik.

Gypsy 62 évet élt (Fotó: gettyimages)

Gondozói augusztus elején vették észre, hogy vérzik a szája, az állatot azóta kezelték fogproblémája miatt. Az orangután szerda délután kapott érzéstelenítőt, hogy megvizsgálják és kezeljék a lyukas fogát, ám miután magához tért, állapota romlani kezdett, és végül akut szívelégtelenség okozta halálát.

Egy orangután átlagos élettartama 50 év. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szumátrai orangután és a borneói orangután is a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top