Aktuális

Törlik a genderelmélet témakörét az érettségi tételek közül

A Magyar Közlönyben frissen megjelent, oktatást is érintő jogszabály-módosítások közül az egyik a genderelmélethez kapcsolódó tartalmakat szabja át vagy száműzi a tananyagból.

Magyar Közlöny legfrissebb számában több, a közoktatást érintő jogszabály-módosítás jelent meg. Ezek között van például az a módosítás, amely rögzíti, hogy az idei érettségin (amelynek az őszi vizsgái két hét múlva kezdődnek) a tanulók nemcsak az állami kiadó által kifejlesztett, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó – és több szakmai szervezet, pedagógus által kritizált – középiskolai történelmi atlaszt használhatják, hanem a régebbi kiadásúakat is.

Ugyancsak a közlönyben szerepel az a módosítás is, amelyet a hvg.hu úgy foglal össze röviden, mint a genderelmélethez kapcsolódó tartalmak száműzetése a kerettantervből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lesz például tétel a társadalomismeret-érettséginA gender-elmélet és annak kritikája” témakör. Aztán: eddig ugyan szerepelt a 7–8. évfolyamos biológia-tantervben a „Biológiai nem és nemi identitás megkülönböztetése” című fejezet, de ezentúl már csak  „Az öröklött és tanult tényezők megkülönböztetése a nemi működés során” című fejezettel fogják megismertetni a diákokat.

Ugyanennek a korosztálynak volt egy Családi életre nevelés című tananyaga is, amelyben szintén volt genderelméleti rész azzal a címmel, hogy „A szexuális viselkedés biológiai aspektusai (nemi szerep vs. gender stb.)”, illetve azzal, hogy „A nem kialakulása: kromoszomális, ún. genetikai nem, ivarmirigy nem, nemiszervi nem, külső nem, társadalmi nem (gender), az  ún. nemi identitás. Az  identitás összetevői, fejlődése”. A Magyar Közlönyben közzétett módosítás szerint ezek az anyagok is kikerülnek a tantervből, az előbbi helyébe „A szexuális viselkedés biológiai aspektusai”, az utóbbi helyére „A nem kialakulása, a nemi szerepek összetevői, fejlődése” című anyag lép.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top