Aktuális

Ezek a gyerekek olyat láttak, amilyet sohasem lett volna szabad

Pokoli körülményekről és traumatizált gyerekekről ír az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a rohingya menekültekről készült jelentése. Több százezer gyerekre találtak a földi pokolban.

Túlzsúfolt, piszkos bangladesi menekülttáborokban élnek azok a rohingya gyerekek, akikről elkészült az ENSZ legfrissebb jelentése. Augusztus 25. óta csaknem 600 ezer muszlim vallású rohingya menekült el Arakánból, 58 százalékuk gyerek. A jelentést jegyző Simon Ingram szerint minden öt kiskorú közül egy súlyosan alultáplált.

Sok, Bangladesben élő rohingya gyerek olyan borzalmaknak volt tanúja Mianmarban, amilyeneket egy gyereknek sohasem lenne szabad látnia, és mindannyiukat elképzelhetetlen veszteségek érték” – írta közleményében Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

Ingram figyelmeztetett, hogy az emberkereskedők visszaélhetnek a menekült gyerekek sebezhetőségével.

Ezek a gyerekek teljesen elhagyatottnak, elszigeteltnek érzik magukat, ráadásul nincsenek eszközeik a támogatás vagy segítség felkutatására” – mondta a jelentés szerzője egy genfi sajtótájékoztatón.

Az UNICEF tanulmányában szívfacsaró gyerekrajzok is szerepelnek helikopterről tüzelő, zöld ruhás férfiakról és vérben úszó emberekről.

A buddhista többségű Mianmar hadserege augusztus végén tisztogató műveletekbe kezdett Arakán államban rohingya felkelők összehangolt támadását követően. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatással vádolta meg a mianmari kormányt, de az tagadta a túlkapásokat.

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingyák megsegítésére; az ENSZ és segélyszervezetek szerint 434 millió dollárra (körülbelül 113 milliárd forintra) lenne szükség. Ebből tiszta vizet, élelmet, szállást, higiéniai eszközöket és a járványmegelőzés jegyében oltóanyagokat juttatnának a bangladesi rohingya menekülttáborok lakóinak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top