Aktuális

Verebes István: Marton „vagy öngyilkos lesz, vagy meghal ettől”

Verebes István az Egyenes beszéd szerda esti adásában védelmébe vette az immáron tíz nő által szexuális zaklatással vádolt Marton Lászlót. Azt mondja, szolidaritást vállal a megtámadott nőkkel, de közben együttérzését fejezte ki Martonnal. Úgy fogalmazott, hogy a színházi rendező a szégyentől vagy öngyilkos lesz, vagy belehal.

Verebes István maga kérte, hogy szerepelhessen Rónai Egon Egyenes beszéd című műsorában szerdán, miután egy héttel ezelőtt ugyanebben a témában már elmondta a véleményét ugyanebben a műsorban. Most azt mondja, hogy ugyan teljes szolidaritást vállal minden olyan megtámadott nővel és férfival, akinek van Sárosdi Lilláéhoz hasonló története, azonban több kételye is támadt azóta, hogy megismerte a többi, Marton Lászlót vádló nő nyilatkozatát. 

Ez is érdekelhet Megnézem

Furcsállja, hogy ezek közül a nők közül miért nem akadt egy is, aki abban a pillanatban, ahogy inzultus érte őt, botrányt csinált volna. Rónai emlékeztette rá, hogy volt olyan áldozat, aki kirohant a nézőtérről, de Verebes erre azzal érvelt, hogy „azért is ki lehet rohanni, mert valakinek pisilnie kell vagy hánynia”.

Hozzátette, hogy Marton Lászlóval teljesen véletlenül hétfőn egy kávéházban találkozott, és azt látta, hogy Marton a „halálán van”.

Vagy öngyilkos lesz, vagy meghal ettől. Azt kérdezem, mit akarnak Marton Lászlótól még ezek után?

A műsorvezető felvetette, hogy talán egy bocsánatkérést (ez azóta egy közlemény formájában meg is történt), de erre Verebes azt felelte, egy ilyen támadás után az ember vagy pánikba esik, – azért mert ártatlan vagy azért, mert bűnös – vagy pedig magába süpped. Lehet, hogy két év múlva Marton is megteszi, bevallja, hogy volt valami, amit elvétett – tette hozzá.

Szerinte nem lehet csak úgy elfelejteni a rendező színházi érdemeit, „50 évet dolgozott ez az ember, és nem akárki volt a színházi életben. A részvétem, az együttérzésem akkor is mind a Martoné, ha a vád igaz, és akkor is, ha nem, mert esendőek vagyunk mindannyian” – indokolta meg. 

Verebes elképzelhetetlennek tartja, hogy a Vígszínházban mindez 30-40 éve zajlott/zajlik, azt ugyanakkor el tudja képzelni, hogy ha még így is volt, senki nem tudott erről semmit a színházban, mert nem volt jele. Mellékesen megjegyzi, hogy néha olyan dolgokra is akarunk emlékezni jóhiszeműen, amik nem történtek meg vagy máshogy történtek.

Neki mindez a perverzió Martonról „nem jön elő, nincs benne a személyiségében”. Számára az egész történet szürreális. Lehet, hogy valami történt – tette hozzá ugyanakkor -, viszont, ha igaz, akkor nem érti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top