Aktuális

Bíróságra kell mennie Barack Obamának

Az USA 44. elnökének novemberben kell megjelennie a Cook megyei bíróságon. Elődje, George W. Bush néhány éve került hasonló helyzetbe.

Barack Obama nem valamilyen törvényszegés vagy illegális cselekmény miatt megy a bíróságra, vagyis, végül is, igen, csak nem olyasmi miatt, amit ő követett volna el. Donald Trump jelenlegi amerikai elnök elődjének azért kell megjelennie a törvény szentélyében, mert beválogatták egy tárgyalás esküdtszékébe.

Az amerikai jogrendszer szerint az esküdtszék tagjait véletlenszerűen választják ki. Az esküdtszék munkájában való részvétel állampolgári kötelesség – ilyenkor a bírósági tárgyalás idejére az esküdtek felmentést kapnak a munkahelyükön való megjelenés alól –, amely alól csak különleges esetekben húzhatják ki magukat a kiválasztottak. Mivel Obama Illinois állam regisztrált szavazója, ezért kerülhetett be a neve az esküdtszék tagjai közé.

Barack Obama számára is kötelező az esküdtszéki munka (Fotó: Getty Images)

„[Obama] képviselőin keresztül jelezte, hogy mindenképpen szeretné ellátni állampolgári kötelességét úgy is, mint a közösség egyik lakója” – nyilatkozta a Chicago Tribune-nek még múlt pénteken Tim Evans, a Cook megye bíróságának első számú bírája. „Természetesen mindent megteszünk majd, hogy rendelkezésre álljon az összes feltétel, amely egy volt elnök esetében szükséges, gondolok itt elsősorban Obama biztonságára.”

Egyelőre nem ismert, hogy a volt elnöknek mikor és melyik bíróságon kell megjelennie. Mivel azonban az esküdtek kiválasztása során tartalékokat is kiválasztanak, a The Hill című politikai lap szerkesztői szerint távolról sem biztos, hogy Obama valóban az esküdtek közé ülhet. Egy ilyen nagy formátumú személy jelenléte ugyanis alkalmas lehet arra, hogy torzítsa az ítéletet.

Igaz, volt már rá korábban példa, hogy egy volt amerikai elnök valóban az esküdtszék tagjai közé került. George W. Bushról, Obama elődjéről 2015-ben egy dallasi bíróságon készített közös fotót Desireé Bryant, az amerikai légierő veteránja. Mindkettejükön látható az „Esküdt” feliratú kitűző.

Obamát egyébként egyszer már hívták volna esküdtnek, 2009-ben, de akkor épp viszonylag jó indoka volt arra, hogy ne jelenjen meg a bíróság előtt: az USA elnöki teendőivel volt épp elfoglalva. Ha most végül kiválasztják, feliratkozhat Oprah Winfrey mellé mint Cook megye egyik leghíresebb esküdtje.

A legendás talkshow-házigazda még 2004-ben volt az esküdtszék tagja, amikor egy gyilkossági ügyben kellett ítéletet hozniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top