Aktuális

Megszavazták: januártól nem lesz kötelező a kéményellenőrzés

Az Országgyűlés kedden ismét a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott. Korábban az erre vonatkozó törvénymódosítót azért dobta vissza Áder János, mert rendkívül veszélyes, ha az egyes, laikus személyek megítélésén múlik, hogy szükségük van-e a kéményük kitisztítására, vagy sem.

Az Országgyűlés kedden másodszor fogadta el az államfő által korábban megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében a családi házak kéményellenőrzését 2018. január elsejétől a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A jogszabályt először október 17-én fogadták el, Áder János államfő viszont három nap múlva visszaküldte azt megfontolásra. Azzal indokolta döntését, hogy az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanis a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.

A köztársasági elnök emellett egy jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban, ezt korrigálta a Ház, és így szavazta meg a javaslatot október 31-én.

Címlap: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top