Aktuális

Kiderültek a részletek, így lehet ingyen nyelvvizsgázni

A sikeres vizsgát követően, utólag kell majd a visszatérítést igényelni, de csak egy évig kérhető a támogatás. Megjelent az ingyenes nyelvvizsgáról szóló kormányrendelet tervezete.

A kormány már korábban döntött arról, hogy ingyenes lesz az első sikeres nyelvvizsga 2018-tól, most megjelent a rendelet tervezete, amely a vizsgadíj visszaigénylésének menetét is tartalmazza – írja a Napi.hu.

Ezek az ingyenes nyelvvizsgára vonatkozó feltételek:

  • a 35 évnél fiatalabbak igényelhetik a visszatérítést,
  • az állam legfeljebb az adott évi minimálbér 25 százalékáig térít vissza pénzt, ez 2018-ban 34 500 forint lesz,
  • komplex középfokú (B2) vagy ezzel egyenértékű idegen nyelvű érettségi, valamint komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga után kérhető a juttatás.

A rendelet tervezete a visszaigénylés rendjét is szabályozza. E szerint, ha kiállították a sikeres nyelvvizsga után a bizonyítványt vagy tanúsítványt, egy éven belül kell írásbeli kérelmet benyújtani Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-hez.

A kérelmet 15 napon belül bírálják el, ezalatt megnézik, az illető valóban letette-e a vizsgát. Ha mindent rendben találnak, akkor a támogatást a megadott bankszámlára utalják.

Nagyon fontos az egyéves határidő, később ugyanis már nem jár a visszatérítés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top