Aktuális

Megbukhat az ausztrál miniszter, mert magyar felmenői vannak

Azon megy a vita, hogy a magyar édesanyja miatt az ausztrál energetikai miniszter kettős állampolgár-e vagy sem. Ha igen, akkor nem vállalhat politikai tisztséget.

Előfordulhat, hogy le kell mondania Josh Frydenberg ausztrál energetikai és környezetvédelmi miniszternek, mert egy újságcikkben a magyar felmenőiről és az esetleges kettős állampolgárságáról írtak. Az ausztrál alkotmány 44. cikkelye szerint ugyanis nem tölthet be politikai tisztséget kettős állampolgársággal rendelkező személy – írja az Index.

Frydenberg édesanyja 1943-ban született Magyarországon, majd szüleivel együtt menekült Ausztráliába. Itt először magyarként vették nyilvántartásban, később viszont már hontalan került a neve mellé. Szakértők szerint aki 1941 és 1945 között Magyarországon született, az magyar állampolgárnak számít.

A miniszter azzal védekezik, hogy mivel sosem kérelmezte a kettős állampolgárságot, nem is lehet az.

Hasonló esetre már volt példa, Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettesnek távoznia kellett, mert kiderült, hogy megválasztása idején két állampolgársága volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top