Aktuális

Ezért kevés az esély a szexuális zaklatók elítélésére

A magyar Büntető Törvénykönyv nem ismeri a szexuális zaklatás kifejezést, helyette szexuális kényszerítés a helyes terminológia. Akárhogy is: a zaklatás bizonyítása nagyon nehéz, ha annak nincsenek egészségügyi jelei, és hiányoznak a tanúk. Ráadásul rövid az elévülési idő is.

Zamecsnik Péter ügyvéd az InfoRádiónak összegezte a szexuális zaklatásra (pontosabban a szexuális kényszerítésre) vonatkozó jogszabályokat. Hangsúlyozta, hogy a helyes terminológia szerint szexuális kényszerítést követ el az, aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít. Ezekben a tényállásokban közösülésről nincs szó, mert azt már szexuális erőszaknak hívja a magyar jog.

Mint fogalmazott: a szexuális kényszerítés ritkán és nehezen bizonyítható, gyakran a sértett is hallgat a történtekről. Nagyban megkönnyítheti az eljárás sikerét, ha vannak tanúk, ha az áldozat elpanaszolja valakinek, családtagnak, barátnak az eseményeket, továbbá ha a zaklatásnak vannak olyan egészségügyi jelei, amelyekről rögtön orvosi látlelet készül. Máskülönben nagyon nehéz elítélni azt, akit zaklatással vádolnak.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy mindössze 5 év az elévülési idő, kiskorú sérelmére elkövetett zaklatásos esetben is maximum tíz év lehet ez.

A szexuális kényszerítést 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény. Két minősítő körülmény fennállásának azonban 2–8 évig terjedő szabadságvesztés a következménye. Ilyen esetek – sorolja az ügyvéd –, ha a sértett nem töltötte be a 18. életévét, illetve ha hozzátartozó, nevelő, felügyelő, gondozó, gyógykezelő követi el a tettet. Idetartozik még, ha hatalmi pozíció kihasználásával történik meg az eset. Tizennegyedik életévét be nem töltött sértett esetén 5–10 évig terjed a szabadságvesztés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top