Aktuális

Mérget ivott hágai ítélethirdetésén és meghalt a horvát tábornok

A horvát média nem hivatalos értesülései szerint meghalt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében.

A boszniai Horvát Védelmi Tanács egykori tábornoka az ítélethirdetés alatt bejelentette, hogy mérget ivott, miután az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 20 év szabadságvesztésre ítélte. Praljak végzetes tette előtt azt kiáltotta: “Nem vagyok háborús bűnös”. Az ülést berekesztették, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna.

Az N1 horvát hírcsatorna és a Nova Televízió nem hivatalos értesülésekre hivatkozva bejelentette, hogy Slobodan Praljak valamivel 14 óra után halt meg kórházban. Később a HINA horvát hírügynökség is megerősítette a halálhírt Praljak közeli hozzátartozójára hivatkozva.

Slobodan Praljak mérget iszik (fotó: MTI/AP/Nemzetközi Törvényszék)

Slobodan Praljak mérget iszik (fotó: MTI/AP/Nemzetközi Törvényszék)

Praljak 1991-ben önkéntesként csatlakozott a horvát fegyveres erőkhöz, és vezérőrnagyi rangot szerzett, majd 1993-ban a boszniai Horvát Védelmi Tanács vezérkari főnökévé választották. A hágai törvényszék 2006-ban kezdődő pere óta Praljak munkatársai segítségével 18 könyvet adott ki, amelyben dokumentálta és elemezte a horvát és a boszniai háborút.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top