Még mindig nem kapott kártérítést az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családja

nlc | 2017. December 07.
46 millió forintos kártérítést ítéltek meg évekkel ezelőtt az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családjának, özvegyének és három gyerekének, de az érintettek ebből még egy forintot sem láttak. A 2006-ban agyonvert édesapa gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.

2006 októberében Szögi Lajos, tiszavasvári tanár kocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt Olaszliszkán, aki az árokba esett, de nem sérült meg. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust a két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, ­2010-ben pedig a 46 millió forintos kártérítésről is döntött a bíróság.

A Blikk azonban úgy tudja, hogy egyelőre még egy forintot sem kapott Szögi Lajos családja, aminek egyszerű oka van: az elkövetőknek először a nyomozás és a bírósági per költségeit kell megtéríteniük, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október 15-én.
Fotó: MTI/Vajda János

Helme­czy László, a család jogi képviselője évekkel ezelőtt létrehozott egy alapítványt a Szögi család támogatására, ez jelent segítséget addig, amíg a kártérítés meg nem érkezik.

A lap emlékeztet, hogy Szögi Lajos gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.

Exit mobile version