Aktuális

Újabb olaszliszkai lincselő kapott milliós kártérítést

F. Györgynek hatmillió forintot ítéltek meg a rossz börtönkörülmények miatt. Van rá esély, hogy ezt az összeget az áldozat családja kapja.

Az olaszliszkai lincselés néven ismert bűnügy újabb elítéltje kapott kártérítést a rossz börtönkörülmények miatt az államtól – írja a Magyar Nemzet híre alapján az Index. F. Györgynek hatmillió forintot ítélt meg a bíróság. Helmeczy László, az áldozat családjának jogi képviselője elmondta: ezúttal F. György nyert pert az állammal szemben.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI Fotó / Vajda János)

Ahogy arról korábban az nlc.hu is beszámolt, Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én két lánya előtt verték halálra a Borsod megyei Olaszliszkán. A férfit azért bántalmazták, mert az autójával elsodort egy tizenegy éves helyi kislányt. Az ügyészség nyolc embert – köztük a balesetet szenvedett gyerek édesanyját és két fiatalkorú férfit – vádolt meg a brutális gyilkossággal.

A többszörösen büntetett előéletű F. György az ügy hatodrendű vádlottja volt. Első fokon tizenöt év fegyházat kapott, de a 2009-es jogerős ítélet szerint életvitele, viselkedése annyira veszélyes a társadalomra nézve, hogy nem elegendő határozott idejű szabadságvesztésre ítélni. A férfit végül életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen.

A bíróság Szögi Lajos családjának 2010-ben kamatokkal együtt 46 millió forintos kártérítést ítélt meg, de ebből idén májusig egy fillért sem kaptak – emeli ki a lap. Eközben a lincselők közül többen is beperelték az államot a rossz börtönkörülmények miatt: ifjabb H. Dezső, aki idén júliusban, közel tizenhárom év után szabadult, például méltatlannak találta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és azt is, hogy nem szellőztettek eleget. A bíróság a panaszai miatt közel ötmillió forint kártérítést ítélt meg neki.

A Szögi család ügyvédje azt mondja: a megítélt kártérítésről is ő értesítette a végrehajtót, aki zároltatta a lincselő büntetés-végrehajtási számláját. Így a most megítélt 6 millió forintnak valószínűleg ugyanaz lesz a sorsa, mint H. Dezső pénzének: az összeget az áldozat családjának utalják majd ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top