Aktuális

Hajkefe, szalámi, kopasznak hajzselé – így próbálnak telefont becsempészni a börtönökbe

A leleményesség nem ismer határokat, ha illegális telefont próbálnak a börtönbe bejuttatni. Szinte mindenben megpróbálják becsempészni a telefonokat. Az mondjuk feltűnő volt, amikor kopasznak küldtek hajzselét.

Egyre hatékonyabb az illegális mobiltelefonok felderítése a hazai börtönökben: tavaly 1495, az idén 1680 ilyen készüléket találtak – közölte Bogotyán Róbert, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) biztonsági szolgálatának vezetője.

Leginkább csomagban vagy látogató fogadásakor kerülnek be ilyen eszközök az intézetekbe, a bejuttatók leleményessége nem ismer határokat.

A hagyományos mobiltelefonok mellett egyre többször találnak mini mobiltelefont – amely körülbelül 6×2×1 centis –, a naponta átlagosan lefoglalt öt telefonból három már ilyen készülék. Vannak más tárgyakra megtévesztésig hasonlító telefonok is.

Példaként Bogotyán Róbert egy asztmapipába rejtett mobiltelefont mutatott, valamint egy okosórát, amely alkalmas telefonálásra, de találtak már szappanban, hajkefében, sőt egy kopasz embernek beküldött hajzselében is ilyen készülékeket.

A kisebb telefonokat öngyújtónak, pénzérmének álcázva, pezsgőtablettás dobozban, seprű cirokjában, szalámiban, cipő talpában próbálják meg elrejteni az elítéltek. A börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni. Találtak olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele.

A büntetés-végrehajtás biztosít mobiltelefonokat a fogvatartottak védelemhez való jogának érvényesülése érdekében és a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra. Ezekről csak ők tudnak hívást kezdeményezni, és csak meghatározott embereket hívhatnak fel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top