Aktuális

Gödöllő az első magyar város, ahol már zászlóval is át lehet kelni a zebrán

Összefogással megvalósult Gödöllőn a zászlós ötlet, amelynek lényege, hogy fényvisszaverő csíkokkal ellátott zászlókkal biztonságosabbá tették az átkelést két zebrán is Gödöllőn. Az ötlet pofonegyszerű, követendő példa lehetne.

Egy lámpa nélküli gyalogos-átkelőhelyen történt halálos gázolás Gödöllőn, amelynek kapcsán a Facebookon élénk vita alakult ki a helyiek között arról, hogy ki miért lehetett hibás a balesetben. Az egyik gödöllői hozzászóló aztán bedobta egy kommentben, hogy az ilyen tragédiák megelőzésére talán jó ötlet lehet a gyalogoszászló (pedestrian flag) bevezetése, amely elmondása szerint már több nyugati országban is ismert megoldás. 

Lényege, hogy a zebra egyik végén kezedbe veszel egy jól látható színűre festett, fényvisszaverő csíkkal ellátott zászlót, azt lóbálva magad előtt kelsz át az úton, majd a zebra másik végén lerakod a zászlót. Ezzel jobban fel tudod magadra hívni az autósok figyelmét, mint nélküle, és a fényvisszaverő miatt különösen éjszaka van a megoldásnak nagy haszna. Így néz ez ki a gyakorlatban:

A kommentelő Füle Sándor nem nyugodott bele, hogy az ötlet pár lájk után eltűnik a süllyesztőben, és inkább megvalósította a zászlós zebrát. Elkezdett gyűjteni a zászlók anyagára, és egy hétvége alatt össze is jött rá 40 ezer forint. Megvette az anyagokat, majd egy ismerőse anyukáját megkérte, hogy varrjon belőlük zászlókat, ő maga pedig tartókat eszkábált hozzájuk. Mint Füle Sándor írja Facebookon: jelenleg két gödöllői zebránál lehet zászlókkal átkelni. Hozzáteszi, hogy azért nyolc zászlónak így is nyoma veszett.

Azért posztoltam ezt ki, mert a zebrazászló aprópénzből megvalósítható. Nem többmilliós projekt, mint egy lámpa. Nem kell terv, engedélyeztetés, nem kell hatóságoknál kuncsorogni. Valamit viszont csinálni kell. És ez működik! Ha van tifelétek is problémás zebra, csináld meg te is! Nem kell hozzá sok ész, látod, nekem is sikerült” – biztat a posztjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top