Aktuális

Kiderült, szándékosan hajtott a sofőr a melbourne-i tömegbe

Nem tartják terrorcselekménynek, de nem is véletlen baleset volt a Melbourne-ben csütörtökön történt gázolás. Már 19 sérültről tudnak.

Egy afgán származású ausztrál férfi volt az elkövetője annak a tömeges gázolásnak, amely csütörtökön, az esti csúcsforgalom idején történt Melbourne belvárosában, az egyik Flinders Street-i gyalogátkelőn.

Tömegbe hajtott egy autó Melbourne-ben. Fotó: MTI

Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrségének parancsnoka azt mondta, hogy egyelőre nincs bizonyíték vagy olyan értesülés, amely szerint az incidenst kapcsolatba lehetne hozni a terrorizmussal, de a rendőrség feltételezése szerint a férfi szándékosan követte el a tettét. Közölték, hogy a terrorelhárítást továbbra is bevonják a nyomozásba, hogy biztosan ki lehessen zárni egy terrorcselekmény lehetőségét.

Shane Patton, Victoria állam megbízott rendőrfőnöke szerint a 32 éves férfi ismert volt a rendőrség előtt drog- és mentálhigiénés problémái miatt. Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke „gonosz, szándékos, gyáva tettnek” minősítette a gázolást.

Többek állapota súlyos   

A rendőrség szerint a gázolásban tizenkilencen sérültek meg. Korábbi értesülések szerint a gázolás után tizenhárom – más források szerint tizennégy – sérültet szállítottak kórházba, többek állapota súlyos.

A gázolón kívül egy másik férfit is őrizetbe vett a rendőrség.

Nem is akart megállni

Szemtanúk elmondása szerint csütörtökön helyi idő szerint kora este Melbourne központjában egy átkelőnél egy fehér Suzuki városi terepjáró (SUV) a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva, óránkénti mintegy 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott.

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség. Fotó: MTI

A történtek idején nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték. A sérültek között gyerekek is vannak, az iskolában szünidő van.

Szemtanúk szerint a gépkocsi semmi jelét nem mutatta, hogy meg akarna állni. Egy szemtanú szerint a jármű feltehetően óránként 80-100 kilométeres sebességgel haladt.

Ketten bilincsben   

A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.

Idén már másodszor

Januárban Ausztrália második legnagyobb városában, alig pár száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén egy autós hajtott a tömegbe, hat ember halálát okozva és harminc embert megsebesítve. A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hat rendbeli emberölés miatt indult eljárás.

A januári támadás, bár nem volt terrorcselekmény, sokkolta az ausztrálokat. Canberra egyre jobban aggódik az esetleges terrortámadások miatt, a hatóságok 13 merényletkísérletet hiúsítottak meg az elmúlt években.

Faültetés, szoborállítás

A kormány jelentést rendelt meg a nizzai merénylet után, amelyben 86-an haltak meg 2016. július 14-én. Idén augusztusban a hatóságok kézikönyvet adtak ki arról, hogy hogyan lehet védekezni a gázolásos merényletekkel szemben. Az ajánlott intézkedések között szerepel úttorlaszok elhelyezése, kamerák telepítése, faültetés és szoborállítás, valamint gyors reagálásra kiképzett dolgozók jelenléte.

Melbourne-ben 140 betonoszlopot állítottak fel a városközpontban, hogy megállítsák a gázoló merénylőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top