Aktuális

Magyarországon borzasztó könnyű börtönbe kerülni, különösen, ha szegény vagy

A pénzbírságból nagyon könnyen elzárás lehet, ami viszont több esetben egyáltalán nem hatásos eszköz.

Nagyon súlyos történetekkel teli áttekintés olvasható a 444-en az elzárásról. Ez nem ugyanaz, mint a börtönbüntetés, de ugyanúgy börtönben kell letölteni. A cikk azokról szól, akik szabálysértés miatt kapnak elzárást; az utóbbi öt évben átlagosan 200 és 400 fő közé tehető ezeknek az embereknek a száma. Ők jellemzően szabálysértési bírságot kapnak, amit nem tudnak kifizetni, a pénzbüntetést ezért 5000 Ft/nap átváltásával elzárásra cserélik.

Egy 54 éves férfit például megláttak a rendőrök, mikor sötétedés után az úttesten ment át az utca túloldalára. 60 ezer forintra büntették, amit nem tudott kifizetni, ezért 12 napot töltött börtönben. Egy 20 éves fiú pedig a közmunkások által az út szélén talált szatyor fát akarta hazavinni, de a rendőrök szerint lopta a fát, őt is elzárták. De koldulásért és tiltott szexmunka miatt is rendszeresen bírsággal, illetve elzárással büntetnek, noha a cikkben megszólaló 48 éves egyedülálló anya azt mondja, ő máskor is a szexmunkát fogja választani, mert a falujában semmilyen más munkalehetőség nincs.

Könnyű bejutni (Fotó: MTI/EPApool/Michele Tantussi)

A szabálysértések miatt megbüntetett emberek gyakran nem tudják, hogy le is dolgozhatják a büntetésüket, vagy eltévednek a bürokrácia útvesztőiben. A cikkben egy olyan férfit is idéznek, aki hosszú buszút után még kilométereket gyalogolt a kijelölt börtönig, ahol elzárását letölthette volna, de délután 4 óra után ért oda, ezért vissza kellett jönnie másnap. Hazamenni nem volt pénze és ideje, ezért a közeli állomáson aludt, majd másnap visszament a börtönbe, hogy megkezdhesse büntetése letöltését. 

A cikk egy kutatáson alapszik, amelyet a Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (Szexe), az Utcajogász csoport és a Roma Sajtóközpont (RSK) közös munkacsoportja készített. Ők 46 fogva tartottal beszélgettek 2016-ban, négy különböző magyar börtönben. (444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top