Aktuális

Kétnapos sztrájkot terveznek az önkormányzati hivatalokban

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete megkezdte a felkészülést a munkabeszüntetésre. A sztrájkra azért akarnak sort keríteni, mert a közszférában dolgozók tíz éve nem kaptak fizetésemelést, kimaradtak a bérrendezésből.

Az Mfor értesülése szerint január közepén nehezülhet az ügyintézés az önkormányzati hivatalokban, ugyanis január 12-én és január 15-én, vagyis pénteken és hétfőn tartanak kétnapos sztrájkot a közalkalmazottak. Az erről szóló felhívás kedden jelent meg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) honlapján. 

A szakszervezet türelme azért fogyott el, mert a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről. Azóta ajánlat nélkül hallgatnak – tájékoztat az MKKSZ internetes oldala.

A közszolgálatban dolgozók egy részét képviselő (nagyjából 200 ezer dolgozóról van szó az érdekképviselet bevallása szerint) MKKSZ korábban azt nyilatkozta, hogy olyan helyzet állt elő a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt, hogy „ha most vasárnap” rendeznék az országgyűlési választást, előfordulhatna, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt, mert a szakemberhiány veszélyezteti a demokrácia alapintézményét. A közszférában dolgozók kimaradtak a bérintézkedésekből, és így fizetésük 10 éve nem emelkedett – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top