Aktuális

Rákkeltő anyag oldódik ki az egyik kínai konyhai termékből

A Nébih arra figyelmeztet, hogy a magyarországi KIK üzleteibe is került abból a Kínában gyártott műanyag tálból, amelyből a megengedettnél nagyobb mértékben oldódik ki formaldehid a használat során. A vegyület nagy mennyiségben növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehidkioldódást mért a szlovák hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Kínából származó, bambuszrost anyagú, műanyag tálból. A formaldehid specifikus kioldódási határértéke 15 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált tálakban – a határértéket sokszorosan meghaladó – 160-170 mg/kg-ot mértek. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről, és mint közleményükben írják: a kínai árut behozó német importőr nemcsak Szlovákiába juttatott a termékből, hanem a magyarországi KIK-üzletekbe és még további uniós államokba is.

A Nébih a bejelentést követően felvette a kapcsolatot a magyar vállalkozással, a nyomon követési vizsgálat folyamatban van. Addig is nyomatékosan kérik, hogy aki rendelkezik a honlapon részletesen ismertetett termékkel, az étkezéshez, tálaláshoz a tálat ne használja.

Nagy mennyiségben ugyanis a formaldehid káros a szervezetünkre. A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig rákkeltő, növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top