Aktuális

Ezért alakítanak ki csemegepultot egyre több belvárosi diszkontáruházban

Nem zárnak be, hanem csemegepultot nyitnak a belvárosi élelmiszer diszkontok. Idén január elsejétől a világörökségi területeken egy törvény szerint nem működhetnek diszkontok, vagyis olyan 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzleteket, amelyekben nincs sajt-, felvágott- és hentespult.

Alapvetően a diszkontokban nincsen csemegepult, egy hatodik kerületi Lidlben mégis kialakítottak egyet az üzlet felújításakor. A Lidl közleménye szerint a változtatás oka, hogy szem előtt tartották a vásárlók igényeit és a hatályos törvényi előírásokat is. Az országgyűlés ugyanis még 2014-ben a vasárnapi boltzárról szóló törvény elfogadásának idején egy olyan szabályt is hozott, amely kifejezetten a belvárosi diszkontokat fenyegette bezárással. A törvény 2018. január elsejétől a világörökségi területekről kitiltotta a diszkontokat, vagyis az olyan élelmiszerüzleteket, amelyek nagyobbak mint 400 négyzetméter és nincsen bennük csemegepult. 

Budapest jelentős része számít világörökségi területnek, többek között a Duna-parton, a belvárosban, Lipótváros és Terézváros egy részében sem működhetnének már idén diszkontáruházak. Ezért nem lehet véletlen, hogy az említett Lidl üzleten kívül más diszkontok, például az Aldi vagy a Penny Market egyes, belvárosi áruházai is most alakítanak ki csemegepultokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az RTL Híradó kérdésére, hogy az átalakított boltokra vonatkozik-e a korlátozás, azt nyilatkozta, hogy az érintett világörökségi területeken nemcsak diszkontot, de nagy méretű szupermarketet és hipermarketet is tilos üzemeltetni.

Címlap: MTI Fotó/Vajda János

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top