Aktuális

Kibújt a hóvirág, de ez egyáltalán nem jó hír

A természet anomáliái sokkal jobban hatnak az életünkre, mint azt elsőre hinnénk. Szó szerint megfizetjük az árát, mert az, ami nem jó a növényeknek meg az állatoknak, az nem jó nekünk sem.

Az emberek örömmel nézik a frissen kibújt hóvirágokat, a rügyező aranyesőt, de aztán a legtöbben elgondolkodnak azon, vajon normális-e mindez. Megkérdeztünk egy szakembert, aki részletesen elmondta, milyen következményekkel jár, ha nincsenek normális évszakok, vagyis télen nincs hideg, nincs tavasz, nincs igazi ősz, és a nyár már régen nem élvezhető.

„Nem normális, ha ilyen enyhe a tél, ugyanis felborul a természet egyensúlya. Az időjárás nem követi az ebben az évszakban elvárható átlagokat, vagyis tartósan olyan az idő, mintha tavasz lenne, nem pedig tél. Az teljesen természetes minden évszakban, ha alkalmilag, egy-két napig a hőmérséklet kibillen az ilyenkor elvárható átlagból, de most már nem erről van szó” – mondta el az NLCafénak dr. Pintér Ferenc meteogyógyász.

2017 az egész föld viszonylatában a valaha mért második legmelegebb év volt, sorra dőltek meg hőmérsékleti rekordok. A jelenlegi december és január is gyakran produkált +16, +17, +18 fokokat, ami messze nem normális hőmérséklet.

Mindez károsan befolyásolja az élővilág működését. Az emberek jobban tudnak alkalmazkodni, mint a növények és az állatok, mert mi fel tudunk öltözni, be tudunk fűteni, vagy éppen fordítva: kevesebb ruhát veszünk fel. A növények felélednek a mély álmukból, előbújnak a földből, és egy esetleges fagy elpusztítja a termést. Ez persze hat az élelmiszerek minőségére és mennyiségére egyaránt, illetve hat az árukra is.

Vagyis, ha a növényeknek nem jó, akkor nekünk, embereknek sem lesz jó. Az állatok is nagyon ki vannak szolgáltatva a természetnek, a fagyok elmaradása miatt például a rovar kártevők nagy része életben marad, normális esetben őket a fagy megtizedeli. Néhány éve már volt arra példa, hogy egyes gabonatáblákon annyira elszaporodtak a mezei pockok, hogy a termés negyven százalékát elpusztították, ez is a fagy elmaradásának a következménye volt. Vagyis, ha az állatoknak rossz, az ránk emberekre is hat, mert a gabonafélék ára jelentősen megemelkedik majd, a minőségük pedig várhatóan gyengébb lesz.

„Hogy idén lesznek-e még komolyabb fagyok, arra a kérdésre nem tudok válaszolni, mert a tél fele még hátravan, bármi előfordulhat. Azok az időjárás-előrejelzések pedig, amik 7-10 napnál előrébb jósolják meg a várható hőmérsékletet, enyhén szólva is komolytalanok” – mondta a Meteo Klinika igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top