Aktuális

Fordulat: mégis jöhetnek a zebrazászlók

Méltányossági megfontolásból a Magyar Közút elengedte a zebrazászlók hatósági díját, és könnyített a felszerelési körülményeken, így lényegében zöld utat kapott ez a szuper kezdeményezés.

Füle Sándor, a gyalogosáthelyeket biztonságosabbá tevő zebrazászlók hazai ötletgazdája értesítette kedden az Index szerkesztőségét, hogy megkapta a hozzájárulást a zebrazászlók felszereléséhez.

A zebrazászló (vagy gyalogoszászló) lényege, hogy a gyalogosátkelő egyik végén kezedbe veszel egy élénk színűre festett, fényvisszaverő csíkkal ellátott zászlót, azt lóbálva magad előtt kelsz át az úton, majd a zebra másik végén lerakod a zászlót. Ezzel jobban fel tudod magadra hívni az autósok figyelmét egy olyan zebrán, ahol nincsen lámpa. A fényvisszaverő csíkok miatt különösen éjszaka van a megoldásnak nagy haszna. Ez a külföldön már helyenként bevett módszer Magyarországon először tavaly év végén Gödöllőn jelent meg: Füle Sándor kezdeményezésére két zebrához is zászlók kerültek, az egyik ilyen átkelőnél ráadásul korábban gázolás is volt.

Az ügy előzménye, hogy Füle korábban leszerelte a gödöllői zebrákhoz kihelyezett zászlóit, mert hiába arattak azok nagy tetszést a közlekedők körében, a szakhatóság a férfi állítása szerint nem állt a dologhoz túl konstruktívan. Mert bár a Magyar Közút hozzájárult a zászlók kihelyezéséhez, azonban zebránként 34 ezer forint hatósági díjat kért volna érte, és a zászlótartókat nem engedte felszerelni.

Az eset nagy felháborodást eredményezett, aminek, úgy tűnik, végül meglett a haszna: a gödöllői helyszínen elengedték a díjat, ahogy a Dunakanyarban több helyszín esetében is.

A Magyar Közút ugyanakkor hozzátette, hogy aki gyalogoszászlót akar kihelyezni egy jelzőlámpával nem rendelkező zebránál, az mindig kérje az út kezelőjének engedélyét a továbbiakban is. Aki pedig a közműoszlopon szeretné kihelyezni a zászlótartót és -gyűjtőt, annak a megfelelő közműhatóságtól is engedélyt kell szereznie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top