Aktuális

Egészséges megenni a havat?

Csíkszeredában megvizsgálták, mennyi baktérium és gomba kerül az ember szervezetébe, ha havat eszik.

Rendhagyó vizsgálatot végeztek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán, ahol a mikrobiológusok arra voltak kíváncsiak, mennyire biztonságos dolog a hóvesés.

Ehhez Csíkszereda két pontján vettek mintát a lehullott hóból, majd felolvasztották, és kitenyésztették a hólében tanyázó mikroorganizmusokat. A csíki mikrobiológusok megállapították, hogy

minél régebben esett a hó, annál több benne a baktérium és a gomba, amik még a frissen hullott hóban is megtalálhatók. Persze egyből  nyugalomra is intettek, hiszen 6,15 liter hó elolvadásából csak egy liter hólé keletkezik.

Játszótéren tapasztaltakból kiindulva a vizsgálat tervezésekor – apaként és mikrobiológusként – az volt a fő kérdésem, hogy a gyerekek nyugodtan megehetik-e a havat? A mikrobiológiai vizsgálatok alapján a kérdésre a válaszom az, hogy nem tiltanám meg, hogy a gyerekek megkóstolják a havat, de ezt csak frissen hullott vagy fél napnál nem régebbi hó esetében támogatnám

 

– mondta Dr. Máthé István egyetemi docens, a kutatás vezetője a Főtér.ro-nak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top