Aktuális

Több száz dán fiatalt vádolnak gyerekpornó terjesztésével

A skandináv országban hatalmas társadalmi vitát váltott ki egy eset, amelynek keretében több mint ezer, javarészt 25 év alatti fiatalt vádolnak gyerekpornó terjesztésével.

A 444 számolt be arról az esetről, amelynek gyökerei 2015-ig nyúlnak vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy két szexelő 15 évesről készült videót kezdtek megosztani a Facebook Messenger üzenetküldő szolgáltatásán keresztül. Volt olyan is, aki több tucat alkalommal osztotta meg a videót ismerőseivel.

A dán rendőrség több mint ezer fiatallal szemben javasol vádemelést, ennek a hétnek az első felében már meg is hozták az első ítéleteket. Várhatóan az így megállapított precedensek alapján döntenek majd a hasonló ügyekben.

A dán törvények értelmében a fiatalkorúak közötti, belegyezésen alapuló szexuális kapcsolat legális, de erről videót készíteni tilos. Ráadásul a felvételen szereplő lánnyal olyasmik is történtek, amikbe ő nem egyezett bele. A felvételt azután hozta nyilvánosságra a lány egyik ismerőse, hogy ő nem volt hajlandó magáról meztelen képeket küldeni azért, hogy a videó titokban maradjon.

Az első ítélet egy 20 éves férfi esetében született, aki 17 éves volt, amikor a videót megosztotta. Őt egy hónap felfüggesztett börtönre és tízezer dán korona megfizetésére kötelezték.

Az esetre egyébként úgy derült fény, hogy a Facebook üzemeltetőinek feltűnt, milyen sokszor osztják meg a videót, ők értesítették az amerikai hatóságokat, akik ezután a dán rendőrséghez fordultak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top