Aktuális

Sokadszorra: nem riasztja a rendőröket a fordítva beírt PIN-kód

Nem telhet el úgy egy fél év sem, hogy a bankautomatákba fordítva beírt PIN-kód legendája elő ne kerülne valahonnan. Most is újra pörög a történet, amiből természetesen továbbra sem igaz egy szó sem.

Ezúttal a hvg.hu számolt be róla, hogy ismét megjelent Facebookon az a poszt, amely szerint, ha valakit egy rabló arra kényszerítene egy bankautomatánál, hogy vegyen ki pénzt és adja neki oda, az áldozat titokban értesítheti a rendőrséget, ha fordítva üti be bankkártyája PIN-kódját. A pontos szöveg így hangzik:

Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg. Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321. Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön. Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla. Kérlek, add tovább!

Természetesen ez nem igaz, hiszen gondoljunk bele, ha valakinek például 4224 a PIN-kódja, máris megdőlt a fenti elmélet. A városi legendákkal foglalkozó magyar Urban Legends weboldal már 9 évvel ezelőtt megírta a fentiek cáfolatát, ennek ellenére sokan puszta jóindulatból továbbra is megosztják a Snopes legendavadász oldal által már 2006-ban leleplezett tévhitet. 

A fordítva beírt PIN-kód NEM riasztja a rendőröket!
(Fotó: Tumblr)

Tény, hogy egy Joseph Zinger nevű üzletember 1998-ban levédette a módszert, a SafetyPIN ráadásul a fenti problémát (az úgynevezett tükörkódokat) is kezelte. Ennek ellenére a rendszert soha, sehol nem vezették be, a bankok indoklása szerint már csak azért sem, mert a riasztás ellenére sem érnének időben a helyszínre a rendőrök, a stresszhatás alatt álló áldozatnak nem is biztos, hogy eszébe jutna ez a lehetőség, ráadásul a zavaraodottan viselkedő áldozat akár agressziót is kiválthat a támadóból. 

A teendő tehát, ha a fenti poszttal találkozunk: elküldeni ennek a cikknek a linkjét annak, aki közzétette Facebook-oldalán. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top