Aktuális

Ilyen bögréd van? Ne igyál belőle, mérgező!

Kivontak a forgalomból egy kínai eredetű porcelán kávésbögrét, amelyből kioldódik a kobalt.

Magas kobaltkioldódást mért a német élelmiszer-biztonsági hatóság a Müller vállalat által forgalmazott kínai porcelánedények (teás- és kávésbögre, illetve csésze) vizsgálata során. A német Müller nagykereskedelmi vállalattól a magyarországi Müller Drogéria részére érkezett a kétféle kávésbögréből. A cég az érintett termékeket visszahívja az üzleteiből.

bögre, mérgező, kobalt (forrás: Nébih)

A mérgező bögrék (forrás: Nébih)

Porcelánból készült termékek esetén a kobalt kék színű festékből oldódhat ki. A német hatóság az értesítésben szereplő kávésbögrékből – a jó gyártási gyakorlat szerint előállított termékekhez képest – többszörös mennyiségű kobaltkioldódást tapasztalt, ami a termék rendszeres használata mellett humánegészségügyi aggályt vethet fel.

Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat, a Nébih kéri, hogy akinek van a háztartásában a képeken szereplő bármelyik kávéscsészéből, egészsége megóvása érdekében ne használja azt tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top