Aktuális

Stephen Hawking élete legfontosabb tanulmányát fejezhette be a halála előtt

A párhuzamos univerzumok létezését bizonyíthatják majd az elméletével. A szakértők szerint a híres elméleti fizikus Nobel-díjat kapott volna a tanulmányért, ha még az életében megjelenik.

Két héttel a halála előtt újabb forradalmi tanulmányt fejezett be Stephen Hawking. A világhírű elméleti fizikus A Smooth Exit from Eternal Inflation című utolsó munkáját jelenleg szakemberek vizsgálják, és egy rangos tudományos folyóiratban fog megjelenni.

A Telegraph szerint a tanulmány a párhuzamos univerzumok létezésének bizonyíthatóságáról szólt, és Hawking levezette benne azokat a matematikai megoldásokat, amelyekkel bizonyíthatóvá válhat, hogy több ősrobbanás történt.

Szakemberek szerint ez lehet Hawking legfontosabb tudományos munkája, és ha még az élete során megjelenik, egészen biztosan Nobel-díjat kapott volna érte.

A tanulmány a beszámolók szerint Hawking saját 1983-as határtalanságelméletét egészíti ki. Ebben az szerepelt, hogyan alakult ki az univerzum az ősrobbanással. A korábbi tanulmányban Hawking felvetette, hogy végtelen számú ősrobbanás lehetett, melyek mindegyike egy párhuzamos univerzumot hozott létre. Ez azonban matematikai paradoxont jelent, ezek mérése ugyanis – jelenleg – lehetetlen.

Carlos Frenk, a Durham Egyetem kozmológusprofesszora azt nyilatkozta, az új tanulmány szerint a multiverzum nyomot hagyott az univerzumot átható kozmikus sugárzásban, ez pedig egy űrhajóra szerelt eszközzel elméletben mérhető lenne, így pedig bizonyítható lenne a párhuzamos univerzumok létezése.

Thomas Hertog professzor, aki együtt dolgozott Hawkinggal az elméleten, azt nyilatkozta, két héttel ezelőtt beszéltek a tanulmány véglegesítéséről. Szerinte a világhírű fizikus utolsó munkájával olyan területekre merészkedett, ahová még a Star Trek alkotói sem mertek soha.

A tanulmányban ugyanakkor szerepel egy nyomasztó jóslat is, Hawking szerint ugyanis az univerzum sötétségbe fog borulni, amikor a csillagok energiája elfogy.

Stephen Hawking március 14-én szerdán hunyt el Cambridge-ben. 76 éves volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top