Aktuális

Eltalálhatja a Földet egy aszteroida

A NASA szerint 2135-ben nagyon közel kerül a Földhöz vagy akár bele is csapódhat a Bennu névre keresztelt aszteroida. Több mint 100 évünk van kitalálni, hogyan kerüljük el a becsapódást.

Több mint 100 éve múlva veszélyesen közel kerül a Földhöz a Bennu névre keresztelt, 550 méter átmérőjű aszteroida, ami a NASA jelenlegi számításai szerint mintegy 482 ezer kilométer távolságra közelítené meg a bolygót. A tudósok 2135-re teszik a kisbolygó érkezését, és nem zárták ki a becsapódás lehetőségét sem, amire most 1:2700 az esély.

A NASA-nak már most készül egy B tervvel arra az esetre, ha a későbbi évek számításai az összeütközést valószínűsítenék. Ebben az esetben egy 9 tonnás űrrakétát irányítanának a Bennunak, amely így letérne a pályájáról. A másik lehetőség, hogy atombombával térítenék el a Földtől – írja a Washington Post az űrhivatal terveiről.

Az emberiség szerencsére akkor sem halna ki, ha a fél kilométer átmérőjű aszteroida mégis becsapódna a Földbe. A tudósok szerint katasztrofális következményei lennének az ütközésnek, de nem okozna kataklizmát.

A NASA már 2 éve útjára indította az Osiris Rex nevű szondáját, ami 2018 augusztusában közelíti meg a Bennut és éveken át követi figyelemmel az aszteroida mozgását és pályáját. Sőt, az űreszköz mintákat is vesz az objektumból és ezeket visszajuttatja a Földre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top