Aktuális

Komoly probléma vár a nagy-britanniai magyarokra a Brexit után

Még a kiválás előtt intézkedniük kell azoknak a szülőknek, akiknek 2000 után született gyerekük a szigetországban.

Komoly problémákkal nézhetnek szembe a Brexit után azok az európai családok, amelyeknek a gyereke Nagy-Britanniában született, ha nem rendelkeznek a megfelelő papírokkal – figyelmeztetnek a szakértők.

A Birminghami Egyetem jogi szakértői arra kérik az Európai Unióból bevándorolt szülőket, hogy minél előbb tisztázzák a gyermekeik jogi státuszát, ha el akarják kerülni a súlyos következményeket – írja a The Guardian.

A probléma azokat a 2000 után született gyerekeket érinti, akiknek szülei mindketten a szigetországon kívül születtek, pontosabban egyikük sem volt brit állampolgár a gyermek születésekor. A bevándorlási törvények módosítása miatt ugyanis az ő gyerekeik nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot.

Korábban ez nem jelentett problémát, mivel az Európai Unión belül uniós állampolgárként bármelyik EU-s országban letelepedhettek ezek a gyerekek is, a Brexittel azonban ennek vége: mostantól ha betöltik a 18-at, bizonyítaniuk kell, hogy joguk van az országban tartózkodni.

A kutatók becslései szerint lehet, hogy tízezrek érintettek a dologban. A megoldás pedig az, ha a szülők még most, a kilépés előtt tisztázzák a gyerekeik státuszát.

Ezt úgy tehetik meg, ha dokumentumokkal bizonyítják, hogy a gyerek születése előtt legalább 5 évig a szigetországban tartózkodtak. Ha ezt nem tudják megtenni, még mindig van megoldás, ez azonban pénzbe kerül: kérvényezhetik gyermekük brit állampolgárként regisztrálását, ami 1000 fontba, vagyis nagyjából 355 ezer forintba kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top