Aktuális

Meghalt Barbara Bush

92 éves volt az egykori amerikai first lady. Ő volt a második asszony a történelemben, akinek a férje és a fia is az Egyesült Államok elnöke lett.

Kedden houstoni otthonában, 92 esztendős korában elhunyt Barbara Bush volt amerikai first lady. A Bush család már hétfőn közleményben tudatta, hogy Barbara Bush többszöri és hosszas kórházi ápolás után visszautasította a további orvosi kezeléseket és csupán palliatív ápolásban részesítik. Krónikus légúti betegségben (COPD), Graves-kórban, valamint szívelégtelenségben szenvedett.

Az amerikai történelemben ő volt a második asszony, akinek a férje, George H.W. Bush és a fia, George W. Bush is az Egyesült Államok elnöke lett. Rajta kívül egy olyan first lady szerepel az Egyesült Államok történetében, akinek mind férje, mind fia elnökként szolgált: Abigail Adams, aki John Adams, a második amerikai elnök felesége és John Quincy Adams, a hatodik elnök anyja volt.

A hosszú évtizedekig tartó házasságban mindig férje mellett álló Barbara Bush köztiszteletnek és közszeretetnek örvendett szerte az Egyesült Államokban, több jótékonysági szervezet munkájában részt vett, és alapítványt hozott létre a gyermekek olvasási készségének fejlesztésére, az olvasás megszerettetésére. Az alapítvány 2014-ig több mint 1500, az olvasás népszerűsítésével foglalkozó programot indított szerte az Egyesült Államokban.

Úgy érzem, ha tudunk és szeretünk olvasni, az segít bennünket a társadalmat mardosó megannyi gond megoldásában is

– írta 1994-ben megjelent memoárjában.

George Bush-sal 1945-ben keltek egybe. Hat gyerekük született. Házasságuk az amerikai elnöki párokat tekintve az eddig a leghosszabb: 73 esztendőn át tartott.

Ősz hajkoronája és ravaszkodó-szarkasztikus stílusa miatt becézték őt „ezüstrókának” is. Még harmincéves sem volt, amikor beleőszült leukémiás kislánya betegségébe, a gyermek 1953-ben meghalt.

Unokája, Jenna Bush – George W. Bush egyik leánya – a héten az NBC televízió reggeli műsorában könnyes szemmel méltatta nagyanyját, akit „igazi harcosnak” és „a világ legjobb nagymamájának” nevezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top