Aktuális

Fenyő-gyilkosság: gyanúsított lett a volt főügyész

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint bűnpártolást követett el az a főügyész, aki az irodájában őrizte a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát, de nem lépett az ügyben.

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban I. S. P. volt főügyészt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) pénteken – tudatta közleményben a KNYF.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során pénteken a KNYF házkutatást tartott, majd a gyanúsítottat kihallgatták.

A gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek.

A KNYF szerint I. S. P. 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A főügyészség úgy véli, I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

„A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt” – áll a közleményben.

A volt főügyész a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett, szabadlábon védekezik – írták. Papp Gábor, I. S. P. volt fellebbviteli főügyész védője az MTI-nek elmondta, a gyanúsítás minden pontját cáfolni fogják. Az ügyvéd szerint „abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan” a gyanúsítás.

Mint ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön a Fővárosi Főügyészség házi őrizet elrendelését indítványozta a Fenyő-gyilkosság ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyárfás Tamás ellen, amit pénteken jóváhagyott a bíróság. Gyárfás Tamásnak nyomkövetőt is viselnie kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top