Aktuális

Mégsem engedi el a kamara az 5000 forintos tartozásokat

Az MKIK főtitkára szerint nem is lenne joguk erre, sőt ők követnének el mulasztást, ha ilyet tennének.

Az elmúlt hetekben minket is meglepetésként ért, amikor Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) új elnöke a tisztújító küldöttgyűlés után azt nyilatkozta: elengedheti a kamara azok tartozását, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kötelező kamarai regisztrációs díjat. Csoltó azt mondta, az évi 5000 forint „nem akkora tétel”, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára, Dunai Péter szerint azonban ez lehetetlen, erre ugyanis egyszerűen nincs joga a BKIK-nak, de még nekik, az MKIK-nak sem – írja az Átlátszó.hu

A kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettségét a kamarai törvény rendeli el, ezért nemcsak hogy egy területi kamarának, de még az MKIK-nak sincs joga elengedni. Éppen ellenkezőleg, mivel a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás adók módjára behajtandó, a területi kamarának kötelessége a NAV részére átadni behajtásra, és amennyiben ezt nem teszi meg, akkor követ el mulasztást

– idézi Dunait a portál. Ezzel tehát biztossá vált, hogy az 5000 forintos kötelező kamarai hozzájárulást senkinek nem engedik el.

A területi kamaráknak a hozzájárulásokból beérkező pénz 10 százalékát kell átutalniuk az MKIK-nak, ahol minden évben kimutatást készítenek erről. Az Átlátszó.hu megnézte ezeket az adatokat, és kiderült, hogy a szabály 2012-es bevezetése óta 14 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások.

Az azonban, hogy ezt a pénzt pontosan mire költik, nem teljesen világos. Korábban az RTL Híradó szerette volna megtudni a választ erre a kérdésre, a BKIK viszont 3-5 millió forintot kért a válaszért, mondván, hogy a kérés teljesítéséhez 2-3 munkatárs 2 hónapos munkájára lenne szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top