Aktuális

Eljárást indítottak a pilóták ellen, akik miatt riasztották a honvédségi Gripeneket

Engedély nélkül léptek be a magyar légtérbe, pénzbüntetésre számíthatnak.

Szabálysértési eljárást indított a rendőrség azoknak a repülőgépeknek és helikoptereknek a pilótái ellen, amelyek hétfőn engedély nélkül repültek be Magyarország légterébe.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 28 francia állampolgárságú pilótát ellenőriztek, közülük 27-tel szemben eljárást is indítottak a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt.

Hétfőn mi is megírtuk, hogy 13 óra után néhány perccel riasztották a Honvédelmi Minisztérium készültségi szolgálatban lévő Gripenjeit, mivel 14 ultrakönnyű, merev szárnyú repülőgép és 14 ultrakönnyű Giro helikopter engedély nélkül lépett be a magyar légtérbe. A Franciaországból Románia felé tartó 28 légijármű előzetesen nem nyújtott be repülési tervet, valamint az ország légterébe való belépéskor nem vették fel a kapcsolatot a polgári légi forgalmi hatósággal.

A Gripenek az azonosítást követően visszatértek a kecskeméti bázisra. A kisgépek a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le, ahol már várták őket a rendőrök.

Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI megkeresésére elmondta: annak a pilótának, aki ellen nem indult szabálysértési eljárás, volt berepülési terve, és a rádióját is használta. A többiek pénzbüntetésre számíthatnak, de kedden mindegyikük folytathatja útját Románia felé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top