Aktuális

Az űrből is látszik, ahogy a tengerbe folyik a láva Hawaii egyik szigetén

Az amerikai állam lakóit több mint egy hónapja veszélyezteti az egyik vulkánból folyamatosan szivárgó magma.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA weboldalára került fel az alábbi kép, amelyet még május 23-án rögzített a Landsat 8 műhold Operational Land Imager (OLI) nevű, az infravörös, illetve a zöld fény tartományában működő szenzora.

Az infravörös fényt gyakran arra használják, hogy meg lehessen jeleníteni vizuálisan az eltérő hőmérsékleteket – érdemes az olyan akciófilmekre gondolni, ahol a kommandósok a falon keresztül is „látják” a célpontokat, ez is az infravörös technológiának köszönhető.

A Landsat 8 műholdat azután vetették be, hogy az 1983 óta folyamatosan magmát szivárogtató Kilauea vulkán közelében több helyen megrepedt a talaj, és forró láva ömlött a Leilani Estates nevű lakóövezetre. Rendkívül látványos képsorok járták be ekkor a sajtót, többek között egy olyan felvétel, amelyen az úttesten hömpölygő lávafolyam felemészt egy autót.

Az Amerikai Geológiai Intézet (USGS) geológusai összesen 23, újonnan kialakult lávakürtőt vizsgáltak meg, amelyek az elmúlt hónap során jöttek létre. A 22-es számú kürtő a legaktívabb, amelyből annyi magma ömlött már a felszínre, hogy egészen az óceán partjáig folyt le. Ez a lávafolyam látható a NASA fotóján is. A lila foltok valójában felhők, a felvétel készítésének idején ugyanis felhős volt az ég, a Landsat műholdnak így csupán kevés ideje volt, hogy megfelelő képeket készítsen a területről.

A Kilauea-vulkánból szivárgó lávafolyam a világűrből (Fotó: NASA)

A Kilauea vulkán az elmúlt hetekben több száz épületet pusztított el. A tűzhányó aktivitását kisebb földrengések is kísérik, nemrég egy 5,5, illetve egy 5,6-es erősségű földmozgást is regisztráltak a környéken. Az alábbi videón az is látható, hogy a lávafolyam már csaknem teljesen megtöltötte a közeli Kapoho-öblöt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top