Aktuális

Sajátos módon tiltakozik az MTA elnöke a költségvetési bűvészkedés ellen

Nem írta alá a jövő évi költségvetés tervezetét Lovász László, a Magyart Tudományos Akadémia elnöke. A tudós így tiltakozik az ellen, hogy a kormány 28 milliárd forintot vonna el az intézmény 2019-es költségvetéséből, hogy annak felhasználásáról ő maga döntsön.

A frissen alakult Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülne a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2019-es költségvetésének jelentős része, mintegy 28 milliárd forint. Ez a kormány jövő évi költségvetési tervezetéből derült ki az MTA elnökének is, akinek mindössze 54 perc állt rendelkezésére a javaslat véleményezésére.

Most a zoom.hu arról ír, hogy Lovász László mint önálló költségvetési fejezet vezetője nem írta alá a kormány múlt héten beterjesztett 2019-es költségvetési tervezetéhez benyújtott fejezeti költségvetést, amely a 28 milliárdos elvonásról szól.

Az elmúlt 20 évben nem volt példa arra, hogy egy intézményvezető ne látta volna el kézjegyével a dokumentumot – jegyzi meg a Zoom.

Emlékeztetnek, hogy az MTA meg kívánja őrizni önkormányzati elven működő függetlenségét. A kormányt nem hatotta meg az intézmény ellenvetése, a költségvetést már úgy nyújtották be, hogy az MTA pénzei az ITM büdzséjében szerepelnek.

Nem arról van szó, hogy az MTA ne kapná meg a jövő évben is a működéséhez és a kutatásokhoz szükséges költségvetési támogatást. Az aggasztó az, hogy az ITM és így a kormány osztja fel azt, vagyis a kormány mondaná meg, hogy Magyarország első önálló közintézménye miként gazdálkodjon, továbbá milyen kutatásokra fordítsa a költségvetési támogatását. Ezzel az akadémia függetlensége jelentősen csökkenne.

Zoom.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top