Aktuális

7,5 év börtönt kapott a szentendrei úti balesetet okozó sofőr

Megszületett az elsőfokú ítélet.

Megszületett az első fokú ítélet O. Áron, a szentendrei úti balesetet okozó sofőr ügyében: hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság – számolt be róla testvérlapunk, a 24.hu.

Ahogyan az ismeretes, 2017. március 18-án éjjel O. Áron ittas állapotban, 170 kilométer/órás sebességgel hajtott bele egy piros lámpánál várakozó autóba. A balesetben a várakozó autóban ülő két fiatal, a 22 éves Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos és a szintén 22 éves D. Bálint is a helyszínen életét vesztette.

A 29 éves O. Áron ellen halált okozó ittas járművezetés miatt emeltek vádat decemberben. Az ügyet márciusban kezdték el tárgyalni. A bíróságon a vádlott nem tett vallomást, de elmondta, hogy a balesetből semmire nem emlékszik, majd így kért bocsánatot:

Nagyon sajnálom, hogy tönkretettem más családok életét. Nem várok megbocsátást, mert én se biztos, hogy képes lennék egy ilyet megbocsátani.

Fotó: Mihádák Zoltán, MTI

Fotó: Mihádák Zoltán, MTI

A szerdai tárgyalási napon kiderült, hogy a védelem azt kérte, vizsgálják meg a pirosnál várakozó autó műszaki állapotát. Azt szerették volna, hogy a bíróság kimondja: ha az autó nem lett volna javítva és lefestve, akkor más lehetett volna a rugalmassága a becsapódáskor. A műszaki szakértők azonban egybehangzóan cáfolták, hogy az autó állapotának köze lehetett a baleset kimeneteléhez. A tárgyaláson kiderült továbbá, hogy a légzsákok azért nem nyíltak ki, mert a hátulról érkező hatalmas erejű becsapódás következtében megsérült az autó elektronikája.

Az ügyész a perbeszédben elmondta, szerinte egyértelmű, hogy a vádlott a felelős a két fiatal haláláért, majd letöltendő börtönbüntetést kért rá. Az ügyész után az egyik elhunyt fiatal, Bálint édesanyja is felszólalt a bíróságon. Azt mondta a vádlottnak:

Ön elvette két zseniálisan okos ember életét. A gyerekünket, akit 21 éves koráig próbáltunk úgy megőrizni, hogy egy csoda volt. Egy hihetetlenül dolgos és munkás gyerek életét vette el. Még sincs bennem semmi gyűlölet vagy harag. Sőt kívánom, hogy olyan életet éljen, hogy meg lehessen ezt bocsátani. Egy dolgot azonban nem tudok megbocsátani, hogy megpróbálták belehúzni a fiam felelősségét, hogy mentse a bőrét.

A vádlott a gyászoló édesanya beszéde után elsírta magát.

O. Áront első fokon tehát hét és fél év börtönre ítélték, emellett végleg eltiltották a járművezetéstől. A bíró azt is közölte, hogy a vádlott csak a büntetés kétharmadának a letöltése után helyezhető majd feltételesen szabadlábra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top