Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Először szavaztak meg női főpolgármestert az arab világban

Szuád Abdar-Rahím Tunézia fővárosának polgármestere lett.

Az 53 éves Szuád Abdar-Rahímot választották meg kedden a tunéziai főváros, Tunisz polgármesterének. Ezzel ő lett az első nő egy arab ország fővárosának polgármesteri tisztségében.

A mérsékelt iszlamista párt, az Ennahda (Újjászületés) jelöltjére a 60 tagú önkormányzati tanács 26 tagja szavazott igennel, 22 ellene.

Ajánlom ezt a győzelmet minden tunéziainak és minden nőnek, aki küzdelmet folytat azért, hogy ilyen magas beosztást tölthessen be

– mondta Abdar-Rahím a megválasztását követően.

Az 53 éves nő gyógyszerészdiplomával rendelkezik, egy gyógyszeripari cég vezetője is egyben. A 2018. májusi tunéziai helyhatósági választásokon pártjának listavezetője volt.

Tunéziában május 6-án tartottak először szabad helyhatósági választásokat a 2011-es „arab tavasz” óta. A választások legnagyobb győztese az Ennahda volt. A választások lebonyolításáért felelős szerv adatai szerint a közel 1600 jelölt 47 százaléka nő volt.

Fotó: FETHI BELAID / AFP

Fotó: FETHI BELAID / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top