Aktuális

Csődbe ment az Ikarus

Ez a cég volt az, amely hosszú idő után ismét magyar fejlesztésű szóló és csuklós buszokat készít a városi közlekedéshez. Ám komoly fizetési nehézségek merültek fel.

A fizetési nehézségei kezelése érdekében csődvédelmet kért az IKARUS Egyedi Kft. A csődeljárás legfőbb célja, hogy a társaság működését reorganizálják és helyreállítsák a fizetőképességet – közölte a cég. 

A vállalat kiemelte, hogy az IKARUS Egyedi Kft. volt az a cég, amely hosszú idő után először magyar fejlesztésű városi közlekedésben használt szóló és csuklós autóbuszokkal rendelkezik.

Tendereit rendre a legalacsonyabb árral nyerte, így a midi elektromos buszok tenderét 1,5 milliárd forinttal, míg a 180 darab csuklós buszra vonatkozó tendert közel 3 milliárd forinttal olcsóbb ajánlatával nyerte el a második helyezett külföldi gyártókkal szemben.

A cég szerint ők eddig 5 milliárd forint bevételt és megtakarítást hoztak a magyar költségvetésnek, a 180 darab busz legyártásával ez további 3 milliárddal nőne. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy a társaságot minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, és vegyen részt a reorganizáció folyamatában.

A kft. nehézségeire már korábban is utaltak jelek, az áprilisi határidőre például a vállalt 30 helyett csak 5 darab buszt szállítottak le a BKV-nak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top