Aktuális

Betett az ital- és ételautomatáknak az online pénztárgép

Sok automata leállt, miután július elején kötelező jelleggel bekötötték azokat a NAV-hoz.

Az ital- és ételautomaták piacára komoly csapást mért a rendelkezés. Sokan inkább feladták a gépek üzemeltetését, míg mások azt tapasztalták, hogy az automaták a NAV-hoz való bekötést követően egyszerűen leálltak – írja a hvg.hu.

Az automatákat egy úgynevezett automata felügyeleti egységgel (afe) kellett ellátni, ez online kapcsolatban áll a NAV szervereivel, és naplózza a gépek forgalmát. A rendszer eredetileg fél évvel ezelőtt startolt volna, július elejétől fogva azonban már kizárólag olyan automatákat lehet üzemeltetni, amelyekben ott van az afe.

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A hvg.hu szerkesztői több üzemeltetőt is megkerestek, szerintük gyakoribbak a műszaki hibák, amióta a felügyeleti egységeket beszerelték. A problémát súlyosbítja, ha modernebb gépekről van szó, amelyekben papírpénzolvasó vagy PayPass-terminál is található. A hibás gépek rosszul adnak vissza, nem a kiírt áron adják ki a kért termékeket, vagy egyszerűen nem fogadják el a pénzt.
Az egyik kft. vezetője szerint naponta 10-15 hibát regisztrálnak, ez akár havi 1,2 millió forintos bevételkiesést is jelenthet, ráadásul a sorozatos hibák miatt a beszállítóikkal is feszültté vált a korábban gyümölcsöző üzleti viszonyuk.

A gépek üzemeltetői arra is panaszkodnak, hogy a beépített egységek miatti meghibásodások után gyakorlatilag semmiféle ügyfélszolgálathoz nem tudnak fordulni, például azért, mert a Magyar Postánál – ahová érthetetlen módon az automaták ügyeinek intézése került – egyszerűen nem veszik fel a telefont, vagy azt tanácsolják, hogy e-mailben részletezzék a panaszt – ez viszont hosszabb ideig késleltetheti az automaták javítását, ezzel hátráltatva az üzletmenetet. Sokan arra is panaszkodtak, hogy a beépítést végző munkások nem értenek a feladatukhoz, így a 30 perces rutinművelet akár 2-4 órát is igénybe vehet.

A NAV nyilvántartása szerint Magyarországon 37 ezer étel- és italautomata van, amelyek havonta átlagosan 52 ezer forintos forgalmat bonyolítanak le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top