Aktuális

A buszsofőr szeme előtt verték meg az utast, mégsem csinált semmit

Először azt mondta, rendőrt hív, majd inkább úgy döntött, mégsem látott semmit annak a BKV-busznak a sofőrje, akinek a szeme előtt vertek meg egy nőt Budán.

A BKV-Figyelő blognak írta meg történetét egy nő, akit elmondása szerint megvertek és leköptek az egyik budai buszmegállóban a buszsofőr szeme láttára. Az utas szerint a 9-es busz sofőrje az incidens után felajánlotta, hogy rendőrt hív, majd pár perccel később már „nem látott semmit”, rendőrt sem hívott.

2018. június 8-án, pénteken 18:07-kor felszálltam a Margit hídnál az Óbuda felé tartó MUT-889 forgalmirendszámú 9-es buszra az első ajtónál. Mindvégig az első ajtónál utaztam a rendkívül tömött buszon, így mikor 18:13-kor a Kolosy térre érkezett a busz, már egyből figyelmes lettem a hangos kiabálásra, ami az ekkor már a megállóban tartózkodó férfi és nő között zajlott.

A túloldalon kihelyezett térfigyelő kamerának tehát látnia kellett őket még a busz megérkezése előtt. Az első ajtó közvetlenül előttük nyílt ki, így mikor kénytelen voltam lelépni a járműről, hogy biztosítani tudjam a többi utas számára a leszállást, belekerültem a feszült helyzetbe, ami lehetséges, hogy előre kitervelt jelenet volt, mert az addig rendkívül hangosan kiabáló nő egyből rám támadt szóban és tettleg is félrelökött.

Ekkor jeleztem, hogy azért álltam félre, hogy a többi utas is le tudjon szállni, mire a nő tovább fenyegetett és ismételten meglökött. Ennek következtében hátrébb kerültem a járműtől és a másik vitatkozó férfi szembefordulva velem, minden figyelmeztetés nélkül lendületből fejen ütött.

Ekkor felismerve a veszélyes helyzetet zokogva hangosan segítségért kiabáltam, de mivel nem érkezett segítség, a férfi ismételten felém lépett és ököllel arcon ütött. Sokkos állapotban továbbra is segítségért kiabáltam, odarohantam az első ajtóhoz és a vezető segítségét kértem. A vezető a vezetőfülkét elhagyva az ajtóban állt és azt mondta, hogy a busz nem megy tovább és rendőrt hív.

Abban a téves hiszemben, hogy a buszvezető megtette a szükséges intézkedéseket, időt veszítettem a megfelelő segítség megérkezéséig, továbbra is kitéve a testi épségemet veszélyeztető helyzetnek. A sofőr nem kérdezte meg, hogy egyébként jól vagyok-e és szükségem van-e segítségre.

Ott állva a támadóimmal ismételten segítséget kértem, a busz középső ajtajában álló utasokat kértem, hogy segítsenek. Ennek következtében leszállt egy fiatalember a barátnőjével. Ekkor már másik busz is tartózkodott a megállóban, úgy rémlik, sofőrje leszállt, és valaki tájékoztatta a történtekről, de ő sem avatkozott közbe, nem értesítette a hatóságokat. Ezt követően lettem figyelmes arra, hogy a támadóim az első ajtón felszálltak és a busz ajtaja becsukódott.

Két kézzel kezdtem felfeszíteni az ajtót, közben kiabáltam a sofőrnek, hogy ne menjen el a rendőrök kiérkezéséig és ne biztosítsa a támadóim számára a menekülést. Ekkor a vezető kinyitotta az ajtót és közölte, hogy ő nem hívott rendőrt, és nem is fog. Nem indokolta, hogy miért, ezért megkérdeztem tőle, hogy akkor miért mondta, hogy hív, mikor én jeleztem neki, hogy megvertek. Erre a szemembe mondta, hogy nem történt semmi. Mire megismételtem, hogy megvertek, és ő látta is, hiszen ott történt közvetlenül az első ajtónál, és ki is jött a fülkéből. Erre azt felelte, hogy nem látott semmit, ami kizárt dolog, tudatosan hazudott, lehetséges, hogy időközben a támadóim hatására.

A fiatal férfi, akit én kértem meg, hogy a középső ajtónál leszálljon, a kérésemre ekkor hívta a központi segélyhívót. Egy idősebb úr is megerősítette, hogy ő mindent látott, mert együtt álltunk az első ajtónál mindvégig, a Margit hídnál is együtt szálltunk fel. Azt mondta tanúskodik is. A támadóim közben leszálltak az első ajtónál és a velük tartózkodó harmadik társuk is.

A buszvezető anélkül hajtott el, hogy a tőle elvárható segítségnyújtást megadta volna, azzal pedig, hogy a támadóimmal magamra hagyott, testi épségemet közvetlen veszélynek tette ki. Támadóim látva, hogy magamra maradtam kényelmesen sétálni kezdtek a Kolosy tér irányába. Utánuk kiabáltam, hogy várják meg a rendőröket, ekkor az engem megütő személy kényelmesen felém sétált és arcon köpött. Majd ugyanolyan kényelmesen tovább sétált két társával.

A fiatal férfit a kerületi rendőrség eközben hívta vissza, újra elmondta az esetet és csak ezt követően érkeztek ki a rendőrök. Tehát ezzel is jelentős időveszteséget okozva az ügyben. A rendőrség megkezdte a hivatali intézkedést, mentőt is ők hívtak. Az ott tartózkodó tanúk adatait rögzítették. A Honvéd Kórház sürgősségi osztályán kivizsgáltak, majd megtettem az ügyben a feljelentést a III. kerületi Rendőrkapitányságon. Ekkor is mindvégig kiemelve a buszvezető mulasztásának fontosságát, mert azzal, hogy először hamisan azt állította, hogy rendőrt hív, majd segítségnyújtás hiányában magamra hagyott a támadóimmal, többszörösen veszélyeztette a testi épségemet.

Érvényes bérlettel rendelkező utasként nem tudtam biztonságban befejezni az utazásomat, így nem tudtam élni a biztonságos utazáshoz való jogommal. Ugyan látható sérülést nem igazolt a sürgősségi vizsgálat, több napja hányingerrel és erős fej- és nyaki fájdalmakkal küzdök, munkámat nem tudom ellátni, valamint gyermekemet egyedül nevelőként kötelességeimet megfelelően ellátni az engem ért testi és lelki sokk következtében.

Ezért kérem, hogy a jármű biztonsági kamerájának felvételeit vizsgálják ki, valamint a rendőrségi eljárás elősegítésére megőrizni szíveskedjenek! Mivel az engem szállító jármű sofőrje többszöri kérésemre sem nyújtott tőle elvárható segítséget, sőt veszélyeztette testi épségemet, ezért a szükséges jogi lépések megtételét fontolgatom az őt alkalmazó Budapesti Közlekedési Központtal szemben.

Az esettel kapcsolatban a (…) rendőrségi tanúvallomáson túl 2018.06.10-én személyesen is panaszt tettem ügyfélszolgálatukon (…).

A nő hamarosan hivatalosan is megkapja a BKV válaszát az ügyről, mert hamarosan letelik a 30 napos válaszadási határidő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top