Aktuális

Cserkésztáborba mentek volna a borsodi roma gyerekek, elutasították a jelentkezésüket

Nem engedték a sajókazai roma gyerekeket részt venni a Magyar Cserkészszövetség táboraiban. A cserkészek szerint nem erről van szó.

 A sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola megkereste a Magyar Cserkészszövetséget, hogy roma gyerekekből álló csapatot verbuvál, akik részt vennének a cserkésztáborokban. A céljuk az volt, hogy saját cserkészcsapatuk legyen, ennek érdekében vettek részt az utóbbi években a szövetség programjain. A táborokból azonban 2017-ben és idén is indoklás nélkül visszautasították a jelentkezésüket. A levélben az állt, a táborban csak a Magyar Cserkészszövetség tagjai vehetnek részt. 

Az iskola igazgatója, Derdák Tibor azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy később egyeztetett a Cserkészszövetséggel, ahol azt mondták neki, a roma gyerekek „sem származásuk, sem hitük alapján” nem vehetnek részt a cserkésztáborokban, és a szövetség a cserkész név használatát is megtiltotta nekik. A 168 Óra kérdéseire azt írták, hisznek az integrált nevelésben, ezért nem tartják nyilván sem a tagok, sem a vezetők nemzetiségi/etnikai vagy hátrányos helyzetre vonatkozó hovatartozását. Programjaik pedig mindenki számára nyitottak.

Cserkészek (fotó: MTI/ Sóki Tamás)

A Válasz.hu cikke szerint a nézeteltérést az okozta, hogy a sajókazai iskola csak romákból álló cserkészcsapatot verbuvált volna, a Magyar Cserkészszövetség pedig ebbe nem ment bele, ahogy az sem tetszett nekik, hogy az általuk szorgalmazott vallásos nevelés nem jelenik meg elég hangsúlyosan az iskola programjában. Az iskola mindezt megírta a honlapján is, ami után visszautasították a jelentkezésüket.

A Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége közleményt adott ki az ügyben, amelyben cáfolják, hogy kirekesztő megjegyzést tettek volna. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top