Aktuális

Hivatalosan is véget ért a szocializmus Kubában

Az új alkotmány rögzíti a magántulajdonhoz való jogot, ez így már papíron sem szocializmus. Más kérdés, hogy fog kinézni a rendszer a gyakorlatban.

Új alkotmányt fogadott el a hétvégén a kubai törvényhozás, amely hivatalosan is elismeri a magántulajdont, így ez törvényi értelemben a szocializmus végét is jelenti – írja a Piac és Profit. A változás jelentőségét az adja, hogy az 1959-től mostanáig érvényben lévő alkotmány csak az állami, a szövetkezeti és a személyes tulajdont ismerte el, utóbbi pedig csupán a használati tárgyakat jelenti, a profit termelésére alkalmas eszközök nem tartoznak bele a fogalomba.

A magántulajdon mellett az új alkotmány a vállalkozás szabadságát is garantálja, egyúttal bevezeti a miniszterelnöki tisztséget, a korábban teljhatalmat jelentő elnöki pozíció betölthetőségét pedig tíz évben korlátozza. A Reutersnek nyilatkozó Kuba-szakértő, Luis Carlos Battista szerint ugyanakkor az új alkotmány demokratizálódást így sem hoz majd, inkább csak alkotmányos szintre emeli Raúl Castro 2010-es gazdaságélénkítő reformjait, amelyek értelmében lehetővé vált például, hogy magánszemélyek vállalkozásokat nyissanak – várhatóan marad az egypártrendszer, és mivel a múlt héten a magánvállalkozásokat szigorúbban szabályozó törvényeket is elfogadtak, alighanem a kapitalizmus gyors térnyerését is fékezni akarja a hatalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top