Aktuális

Meghalt Egyed Péter

Elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, akit néhány éve a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntettek. Hatvannégy éves volt.

Hatvannégy éves korában elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus – adta hírül szerdán a romániai magyar média.

Egyed Péter a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt.  

Kolozsváron született 1954-ben, szülővárosában érettségizett, majd a BBTE filozófia szakán szerzett diplomát. Tanított Temesváron, a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, először többnyire az Echinoxban és a Korunkban.

Egyed Péter – MTI Fotó: Haáz Sándor

A parton lovashajnal című Forrás-kötetének tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések és a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai a filozófia közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást tükröznek.

Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

***

Egyed Péter: ÓRAORSZÁG

Egyre többször gondolsz ugyanarra, 
egyre többször ugyanazt teszed, 
és tudatodat szitává lövik 
ugyanazt a szót röpítő fegyverek.

Megváltozol. A fiatal csontok pártütése 
és a kíváncsi vérerek árulása után 
órák országa lesz a tested, s nincs az a csel, 
amivel a ketyegő szörnyeket kivessed;

ma még nem szorulsz csak kötelességeid ököljogára, 
hó bolygóid fényeskednek, és üstökösök rőt 
lobogása, 
de mit teszel, ha kedvesed bőrén át 
egy kétéltű hajnalon kitapintod az órát?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top