nlc.hu
Aktuális
Bulizz jót egy helyért, ahol segítenek az autista gyerekeknek!

Bulizz jót egy helyért, ahol segítenek az autista gyerekeknek!

Kell egy hely! Igen, kell egy hely, ahol az autizmussal élő gyerekek és családjaik magas színvonalú szakmai segítséget kaphatnak. A Kis Lépések Alapítvány egy ilyen központ létrehozásán fáradozik, ezt a célt most mi is támogathatjuk adományainkkal, és így akár koncertbelépőt és ajándékokat is nyerhetünk.

Nagy csetepaté az iskolai mosdóban, minden nedves, még a padlón is hatalmas tócsák. Belép a tanító, összecsapja kezét és felkiált: mi folyik itt!? „Víz” – feleli az egyik kisfiú. Ez a vizes ribillió bármelyik iskola mellékhelyiségében előfordulhatott volna, ahogyan elő is fordul. A pedagógus kérdésére a válasz azonban meghökkentő lehet első hallásra. De rögtön érthetővé válik, ha hozzátesszük, hogy a megszólaló kisfiú autista. Reakciója érzékletesen mutatja, hogyan gondolkodik egy autizmussal élő. Nincsenek elvonatkoztatások, képzeletbeli társítások, csak a közvetlenül érzékelhető valóság. Ez az autizmus spektrumzavar egyik jellegzetessége.

A világ, ahogyan ők látják

Az érintettek szülei, a szakemberek és az irodalom sok-sok, a fentihez hasonló példát említ. Amikor egy autista gyereknek azt mondod, mielőtt beléptek a lakásba, hogy törölje meg a lábát, könnyen előfordulhat, hogy ő ekkor leveszi a cipőjét, kibújik zoknijából, és az immár mezítelen talpát törli meg a lábtörlőben. Ahogyan az is, hogy az olyan kijelentésekkel, mint a „kisírom mindkét szemem”, „én ebbe bele fogok halni”, vagy „fejjel megyek a falnak”, nagyon megrémisztheted. Az Autisták Országos Szövetségének honlapján olvastam a következő történetet: az apa és a nagybácsi egy szerencsés barátjukról beszélgettek: „Megütötte a főnyereményt”, mondták, mire az autista fiú: „Fájhatott neki.”

Tudom, hogy a fenti példák az autista világlátás sokféle tipikus formája közül csupán egyetlent illusztrálnak a felsorolhatók közül. Én mégis szívesen szemezgetek ezekből, mert engem ezek vittek közelebb ahhoz, hogy valamit megértsek az érintettek világából. Mert a megértés az első lépés a segítséghez.

Az autizmussal élő gyermek problémájának lényege a szociális, kognitív és kommunikációs készségek fejlődésének zavara, amely a személyiség fejlődésének egészét áthatja, fogalmaznak a Kis Lépések az autizmussal élő gyermekekért és környezetükért Alapítvány szakemberei. Ők immár tíz esztendeje foglalkoznak autista gyerekek fejlesztésével és családjaik támogatásával. Nemzetközileg elismert tudományos módszerük a gyerek motiválásán alapul, és nagy hangsúlyt fektet az érintett és a terapeuta közötti bensőséges kapcsolatra. A terápia középpontjában a pozitív megerősítés áll, hiszen ez minden tanulás egyik legfontosabb tényezője. 

Buli, napszemüveg, baseballsapka

Nem lévén szakember megengedhetem magamnak, hogy azt gondoljam, nem kell az autista gyermeket sem a saját képünkre formálnunk, ahogyan senkit sem. De azért viszont mindent meg kell tennünk, hogy hidat verjünk az ő és a mi világunk között, melyen biztonsággal átsétálhat bármikor. Ennek lehet fontos pillére az a módszertani és terápiás központ, amelynek kialakításához most adományokat gyűjt az alapítvány. Egy hely, ahol megértik, miért nagyon nehéz egy autista kisgyereknek a mindennapokban tájékozódni, és ahol megértik a szüleit, milyen kihívásoknak kell megfelelniük nap mint nap. Egy hely a fejlődéshez: ahol az autista kisgyerek a maga tempójában fejlődhet és sajátíthatja el azokat a viselkedési formákat, amelyek segítik, hogy önállóan boldogulhasson a mindennapokban. Egy hely a támogatáshoz: ahol az érintett család minden támogatást megkap, hogy a közös életük könnyebb és vidámabb legyen.

Hogyan lehetünk mindennek részesei mi is? Felajánlásainkkal – melynek összegét mindegyikünk lehetőségeihez szabhatja – támogathatjuk a kezdeményezést, amely mellé a Halott Pénz zenekar tagjai is odaálltak. Sőt, a nemes ügyhöz csatlakozva még nyerhetünk is! Hiszen az adományozók között gazdára lel a banda és az alapítvány által felajánlott számos ajándék: a legszerencsésebb másodmagával ott lehet a Halott Pénz (amúgy már telt házas), szeptember 1-i koncertjén, ahol a tagokkal személyesen is találkozhat a színfalak mögött. Az alapítvány munkatársai még a héten várják a felajánlásokat az Adjuk össze oldalán, EZEN A LINKEN. Siess!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top