nlc.hu
Aktuális
Hatalmas tűz volt Nagyvárad belvárosában, leégett a görögkatolikus püspöki palota

Hatalmas tűz volt Nagyvárad belvárosában, leégett a görögkatolikus püspöki palota

A tűzvésznek nincs halálos áldozata, de teljesen leégett a tető, és komoly károk keletkeztek az épületben. Többen kifogásolják a tűzoltók munkáját.

Kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló görögkatolikus püspöki palota szombaton késő este. Leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony, és beszakadt az első emeleti mennyezet. A tűzvésznek nincs halálos áldozata.

A tűzoltóságot este 22 órakor riasztották a tűzesethez. Ötven tűzoltó kilenc tűzoltókocsival és két létrás kocsival két és fél órát dolgozott a lángok megfékezésén. 

Az Erdély Online azt írja, hogy tömegből sokan kritizálták a tűzoltók közbelépésének a hatékonyságát, akik a Sebes-Körösből is próbáltak vizet nyerni az oltáshoz. A katasztrófavédelem szóvivője a Digi24 televíziónak azt nyilatkozta: három hidrofor nem működött, ezt pótolták a Sebes-Körösből vett vízzel.

A görögkatolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér dél-nyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján építették 1903 és 1906 között.

A kommunista államosítás után a görög-katolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár. Az épületben felújítási munkálatok zajlottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top