nlc.hu
Aktuális
Győr: ha esik az eső, bokáig járnak a lakók az ürülékkel szennyezett vízben – videó

Győr: ha esik az eső, bokáig járnak a lakók az ürülékkel szennyezett vízben – videó

Minden kiadós eső után fekáliás tóvá változik a győri Pannónia utca, hiába újították fel a csatornahálózatot 10 éve. A jelenségért tervezési hiba és több illegális rákötés is felelős, de változást csak egy újabb rekonstrukció hozhat.

Rettegve várják az esőt a győri Pannónia utca lakói, mert egy kiadós zivatar után biztos, hogy kiönt a csatorna az utcában, zavaros vizű tóvá változtatva a környéket.

„Az utóbbi években, idén többször tapasztaltuk, hogy intenzív esőzéskor a szennyvíz felnyomja a szennyvízaknák fedelét. Ilyenkor fekáliával, tamponnal és egyéb szennyel együtt bűzös víz önti el a lakókörnyezetünket. A vihar után a feloldott fekália megszárad, porként az itt élők, erre közlekedők tüdejébe kerülhet. Az édeskés szag napokig, száraz időben hetekig megmarad. Tíz éve, 2008 májusában 90 millióból nyitott aknarendszert valósítottak meg a Pannónia utca garázssorán. Mindenki azt várta a beruházástól, hogy megoldódik a csapadék- és szennyvízelvezetés, de ez nem így történt” – mondta a Kisalföldnek egy utcában lakó férfi.

A legutóbbi nagy eső után a Pannon-Víz, a Győri Útkezelő Szervezet és a Győr-Szol egyaránt vizsgálatot végez a szabadhegyi utcában, a szakemberek eddig kilenc illegális csapadékvíz-rákötésre bukkant a hálózaton, ami pluszterhelést jelent a rendszernek.

Az elöntésekért nemcsak az illegális rákötések, hanem az 50-60 éves közműrendszer sajátosságai is felelősek. Ha ezek megfelelő állapotban vannak, a keresztmetszetük akkor sem bírja a zivatarokat – állította a lapnak Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

A problémához hozzájárul az is, hogy a környék elvezetett csapadékvize az adyvárosi tóba ömlik, viszont a tóba vezetett esővíz-elvezető vezeték a vízfelszín alatt van, ami lassítja a víz tóba jutását. „A csővezetékben hirtelen felgyülemlő víz emiatt sokkal lassabban távozik. A jelenség a csőben 1-2 órán át fennáll, de ennyi idő alatt a mélyponton lévő víznyelőaknákból, tisztítóaknákból a víznyomás miatt feltör az esővíz” – mondta a mérnök.

A megoldás a vezetékrendszer áttervezése és átépítése lenne, ám a szakértők szerint ez sem oldaná meg teljesen a Pannónia utcában élők problémáját. „A telítettség miatt a mély pontokon lévő aknákból, padlóösszefolyókból történő szennyvízfeltörések esélye meg fog maradni zivatar esetén” – közölte Máthé-Tóth Péter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top